Dostupni linkovi

Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Mile Đukanovic nakon objave preliminarnih rezultata izbora, 31 august 2020.
Predsednik Crne Gore i lider Demokratske partije socijalista Mile Đukanovic nakon objave preliminarnih rezultata izbora, 31 august 2020.

Đukanović: Priznajemo sve izborne rezultate, sačekaćemo konačne

U Crnoj Gori je započela izborna trka za 81 poslaničko mjesto u državnom parlamentu. Ostanite uz RSE i saznajte najnovije informacije.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori održavaju se u ambijentu povećanih političkih tenzija i zdravstvenog rizika izazvanog epidemijom COVID-19.

Ovo su jedanaesti parlamentarni izbori od uvođenja višepartijskog sistema i peti od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Za glasove građana se bori 11 izbornih lista, odnosno šest koalicija i pet političkih partija, među kojima je pet izbornih lista koje se bore za glasove pripadnika nacionalnih manjina Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana.

U Crnoj Gori ima 1.217 biračkih mjesta.

21:46 30.8.2020.

DPS: Formiraćemo vlast sa tradicionalnim partnerima

Kandidatkinja za poslanicu iz Demokratske partije socijalista Nela Savković Vukčević kazala da je na 60 odsto obrađenog materijala DPS osvojila 37, 8 odsto glasova.

"To nam omogućava da sa tradicionalnim koaliciniom partnerima formiramo vlast", kazala je Savković Vukčević i dodala da opozicija uvijek žuri da proglasi pobjedu.

„Mi pozivamo građane da strpljivo sačekaju rezultate svojim kućama da se prebroje svi glasački listići", dodala je Savković Vukčević.

21:35 30.8.2020.

DPS i DF gotovo izjednačeni?

Na 64% obrađenog uzorka glasačkog materijala, koalicija predvođena Demokratskom partijom socijalista je osvojila 34,4% glasova, dok je opoziciona koalicija predvođena Demokratskim frontom osvojila 33, 3% glasova. Koalicija Alekse Bečića osvojila je, prema trenutnim podacima iz obrađenog materijala, 12,5%, a koalicija Crno na bijelo na čijem je čelu Dritan Abazović osvojila je 5,2%.

Bošnjačka stranka je osvojila 4,3%, dok su ostale stranke na ivici cenzusa.

Koalicija Za budućnost Crne Gore
Koalicija Za budućnost Crne Gore

Lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je u prvoj izjavi za javnost da je režim pao i da je pobjeda opozicije izvjesna.

„Dragi građani iskazujemo vam blagodarnost za istrajnost i dostojanstvo. Bez obzira na sve što smo prošli tokom ovog ciklusa. Režim je pao", rekao je Krivokapić i pozvao građane da pobjedu proslave sa porodicom.

Iz Demokrata poručili da opozicija ima istorijsku šansu da razvlasti DPS.

Zoran Mikić iz koalicije “Crno na bijelo” rekao je da je opozicija u prednosti, prema prvim informacijama sa biračkih mjesta iz Budve i Podgorice

„Kada se pogleda trend sa biračkih mjesta u Budvi DPS poraz u istoriji u ovom gradu. Organizovana kriminalna grupa koja je opljačkala ovaj grad doživela je katastrofalan poraz i evidentno je da će vlast ponovo biti opozicija, odnosno da će nastaviti da upravlja gradom“, rekao je Mikić.

20:54 30.8.2020.

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori glasalo skoro 76 odsto birača

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori glasalo je 75,9 odsto od ukupnog broja birača, odnosno 409.880 građana, podaci su nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Kako navode, na prethodnim parlamentarnim izborima 2016. godine izlasnost je bila 73.4 odsto, a na izborima 2012. godine je iznosila 70.6 odsto, objavljeno je na Twitter nalogu CDT-a.

20:25 30.8.2020.
Dritan Abazović na glasanju u Ulcinju 30 augusta 2020.
Dritan Abazović na glasanju u Ulcinju 30 augusta 2020.

Dritan Abazović: Vjerujem u Crnu Goru jednaku za sve

Lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović kazao je da vjeruje u građane Crne Gore, njihov racionalan izbor i u Crnu Goru jednaku za sve.

On je, nakon glasanja na biračkom mjestu u objektu „Holegro“ u Ulcinju, pozvao sve građane da danas izađu na birališta, donesu promjene Crnoj Gori i na izborima smijene vlast.

„Da pokrenemo demokratski točak i uđemo u red svih civilizovanih zemalja Evrope i svijeta. Ja vjerujem u građane i njihov racionalan izbor, u njihovu većinsku volju da smijene tridesetogodišnju nefunkcionalnu vlast ogrezlu u kriminalu, korupciji i nepotizmu”, poručio je Abazović.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG