Dostupni linkovi

Abazović razgovarao sa zamenicom državnog sekretara SAD o situaciji u Crnoj Gori


Dritan Abazović, Wendy Sherman i Đorđe Radulović u SAD, 19. oktobar 2021.
Dritan Abazović, Wendy Sherman i Đorđe Radulović u SAD, 19. oktobar 2021.

Izaslanik Sjedinjenih Država za Balkan Gabrijel Eskobar istakao je da SAD i Crna Gora nijesu samo prijatelji, već i saveznici, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića nakon sastanka u Stejt Dipartmenta u Vašingtonu.

Govorećio ukupnoj političkoj situaciji i odnosu nove administracije SAD prema Zapadnom Balkanu Abazović je naveo da “Crna Gora ostaje snažno na evroatlantskom kursu i da se snažno zalaže da Zapadni Balkan postane punopravni član Evropske unije”, te da Crna Gora želi najbolje međususjedske odnose na Zapadnom Balkanu i promjenu imidža regiona u međunarodnim okvirima.

“Zapadnom Balkanu nedostaje svježina i region treba nove lidere koji će promijeniti fokus sa nacionalnih i religijskih tema na ekonomiju i teme koje su od životnog značaja stanovništva”, saopšteno je iz kabineta potpredsjednika Abazovića.

Dodaje se i da je on predstavio rezultate Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, naročito u suzbijanju šverca narkotika i cigareta. Abazović je, navodi se u saopštenju, rekao da se nova vlast u Crnoj Gori susrela sa mnogim problemima “koji su produkt korumpirane tridesetogodišnje vlasti”.

Također, ranije je zamjenica državnog sekretara Sjedinjenih Država Vendi Šerman objavila na Twitteru da se sastala sa vicepremijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem i šefom crnogorske diplomatije Đorđem Radulovićem, te dala podršku suverenoj, inkluzivnoj i euroatlantski orjentisanoj Crnoj Gori.

“Od Crne Gore, uvaženog NATO saveznika, očekujemo da reforme neophodne za prisutupanje Evropskoj uniji budu prioritet”, saopštila je Vendi Šerman, a prenijela američka ambasada u Podgorici na svom Twiter nalogu.

Uoči posjete Americi iz Ministarstva vanjskih poslova je saopšteno da će Abazović i Radulović predstaviti rezultate Vlade Crne Gore, te da će sastanci biti prilika za diskusiju o bezbjednosnim prilikama na Zapadnom Balkanu.

“SAD su najvažniji strateški saveznik Crne Gore, a dvije države dijele političke i bezbjednosne interese, kao i evroatlantski sistem vrijednosti”, naveli su iz MVP.

Službenoj posjeti Sjedinjenim Državama vicepremijera i šefa diplomatije prethodila je poruka američkog izaslanika Gabrijela Eskobara koji je na pitanje o nezvaničnim navodima o tome da Alijansa ne treba da dijeli sve podatke sa novom Vladom Crne Gore, zbog uticaja koju na nju imaju Srbija i Rusija, kazao “da su takva strahovanja opravdana i da ih narod Crne Gore treba uzeti ozbiljno”.

XS
SM
MD
LG