Dostupni linkovi

Crkva odlikovala ruskog ambasadora u Srbiji


Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin dobio je orden Svetog Save prvog stepena, 6. februar 2012.
Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin dobio je orden Svetog Save prvog stepena, 6. februar 2012.
Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej uručio je Orden Svetog Save prvog stepena ruskom ambasadoru u Beogradu Aleksandru Konuzinu. Na svečanosti, kojoj je prisustvovao i šef srpske diplomatije, patrijarh je ovu odluku obrazložio zahvalnošću crkve na Konuzinovim zalaganjima za “zaštitu srpskog naroda, posebno na Kosovu”.

Ruski ambasador, poznat kao skandal majstor u mešanju u unutrašnja pitanja zemlje čiji je gost i koketiranju sa ekstremnim desničarima, ni ovu priliku nije propustio da održi lekciju o tome kako srpsko-ruski odnosi mogu biti još i bolji.

Najviše crkvene glavešine okupile su se u Patrijaršiji u Beogradu kako bi, uz zagrljaje, na njegovom maternjem ruskom, pozdravile Aleksandra Konuzina. Vidno uzbuđen, ambasador nije skidao osmeh sa lica pozirajući fotoreporterima sa zvanicama na svečanosti koja je upriličena u njegovu čast. Orden Svetog Save prvog stepena uručio mu je patrijarh Irinej, navodeći kako mu je “čast da izrazi ono što SPC vekovima gaji prema bratskom ruskom narodu, pijemontu slovenstva“.

„Imajući u vidu sve ono što je učinio za zaštitu srpskog naroda, posebno na Kosovu, svojim izjavama koje su nam bile dragocene i koje su prodrle ne samo kod nas, nego i šire u svetu. I imajući u vidu i njegovu humanitarnu aktivnost na Kosovu, čast mi je da mu ispred crkve dodelim ovaj orden“, rekao je Irinej.

Trenutak neprijatne tišine, pošto je patrijarh Konuzinu uručio orden, prekino je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, ukazujući ostalim crkvenim starešinama šta red nalaže.

“Dostojan!”, uzviknuo je Amfilohije.

Publicista Mirko Đorđević: I u ovoj, kao i u mnogim nagradama koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva, leži pre svega politika. I to ne bi smelo da se događa.
Duboko dirnut, ruski ambasador poručio je kako odlikovanje SPC vidi kao potvrdu “viševekovne povezanosti i bratskih odnosa ruskog i srpskog naroda” i pohvalio monahe, koje je nazvao borcima koji i svojim telima štite kosovske svetinje i grobove.

“Vaša svetosti, sa zadovoljstvom se bavim ovim poslom zbog toga što mi on donosi radost što mogu da dišem isti vazduh, gorko-sladak vazduh Balkana, zajedno sa onima koje volim”, rekao je Konuzin.

Osećanja su, čini se, obostrana. Ovo nije prvo priznanje koje Konuzin prima u Srbiji. Proglašen je već za počasnog građanina Zemuna, a dobio je i decembarsku nagradu grada Čačaka. Plakatima u Beogradu predlagali su ga i za predsednika. Njegovi stavovi po pitanju Kosova i prosrpske poruke, koje se neretko kose sa zvaničnom državnom politikom, razlog su, po mišljenju publiciste Mirka Đorđevića, zbog kojeg mu je listu priznanja dopunila i crkva.

„I u ovoj, kao i u mnogim nagradama koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva, leži pre svega politika. I to ne bi smelo da se događa“, ocenjuje Đorđević.

Država dozvoljava mešanje

Ruski ambasador poznat je po vođenju sopstene politike, naročito prema Kosovu, i nimalo diplomatskim izjavama i potezima, zbog kojih se, prema nekim informacijama, i sam premijer Vladimir Putin pita je li vreme da ga povuče sa položaja. U mešanju u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj boravi, najveći skandal izazvo je na skupu u Beogradu kada je, pred brojnim ambasadorima i visokim zvanicama, očitao lekciju vlastima jer se, po njegovoj proceni, ne zalažu dovoljno za interese Srba na Kosovu.

Pošto je Moskva odbila zahtev nekoliko hiljada Srba sa Kosova za ruskim državljanstvom, Konuzin je u nastavku svoje misije krenuo da im umesto toga isporuči humanitarnu pomoć, koja uprkos pravoj drami koja je napravljena oko ulaska kamiona, još uvek nije raspoređena. Na srpskim barikadama bio je u društvu ekstremnih desničara koji tamo borave krijući se od optužnica za nasilje za koje ih tereti srpsko tužilaštvo i čije se zabrane razmatraju pred Ustavnim sudom.

Uprkos tome, nastavlja sa kritikama na račun vlasti u Beogradu, a tu priliku nije propustio ni u Patrijaršiji.

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin dobio je orden Svetog Save prvog stepena, 6. februar 2012.
Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin dobio je orden Svetog Save prvog stepena, 6. februar 2012.
Zabrinuti smo zbog informacija o ukidanju časova ruskog jezika u školama u Srbiji. Pitanja očuvanja zajedničkog kulturno-istorijskog nasleđa rešavaju se sporo. I biznis projekti nisu uvek onoliko uspešni koliko bismo želeli,“ ocenio je Konuzin.

Ministra prosvete Žarka Obradovića, koji je prisustvovao svečanosti, nije pogodila kritika školstva u Srbiji. Ruski ambasador ipak će morati da se pomiri sa činjenicom da njegov jezik nije omiljen među đacima u Srbiji.

“Nije to bila zamerka, to je više jedna konstatacija. Ali naš obrazovni sistem je takav da deca imaju mogućnost da uče dva jezika i oni se opredeljuju prema svom nahođenju”, objasnio je Obradović.

Upadljivo je da je jedino srpski šef diplomatije Vuk Jeremić do sada bio pošteđen Konuzinovih kritika, pa ne iznenađuje da mu je i na ovoj svečanosti bio među dragim gostima. Po strani su se u Patrijaršiji držali predstavnici opozicije, vođa Naprednjaka Tomislav Nikolić, te lideri DSS-a i Radikala Vojislav Koštunica i Dragan Todorović, odbijajući da se sa gostima iz Vlade uslikaju sa odlikovanim Konuzinom. Popustili su na kraju, a najduže se u Patrijaršiji zadržao Nikolić, kojem je ruski ambasador vatrenim porukama podrške nedavno uveličao stranački skup u Nišu. I jedino su tada osudom reagovale vladajuće Demokrate. Inače, veće zamerke na njegov rad nemaju. Zato se, umesto diplomatskih mera, nižu priznanja i odlikovanja.

“On se apsolutno meša u stvari u koje ne bi smeo da se meša, ali problem je u tome što mu država to dozvoljava”, ocenjuje spisateljica Ljiljana Jokić Kaspar.
XS
SM
MD
LG