Dostupni linkovi

CPC zahtijeva služenje u vjerskim objektima u vlasništvu Crne Gore


Mitropolit CPC Mihailo i premijer Dritan Abazović na prijemu povodom Dana nezavisnosti, 20. maj, 2022. godine

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo izjavio je za Radio Slobodna Evropa ( RSE) da neće potpisati ugovor o uređenju odnosa sa državom, ako tim dokumentom sveštenstvu CPC ne bude garatovano služenje u vjerskim objektima koji su u vlasništvu države Crne Gore.

Ranije tokom dana, 5. jula, premijer Dritan Abazović pozvao je mitropolita Mihaila da Vlada i CPC potpišu Ugovor o uređenju međusobnih odnosa.

On je u odgovoru Mihailu naveo da je primio mitropolitovo pismo upućeno 27. juna povodom izražavanja spremnosti i poziva da Vlada Crne Gore i CPC zaključe Ugovor o uređenju međusobnih odnosa.

Zahtjev CPC dolazi u trenutku finalizacije Temeljnog ugovora države sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, koja ne priznaje Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

“Ukoliko se bilo kako riješi pitanje CPC imovine da njoj ne pripadaju prava da u crnogorskim bogomoljama služi, mi ni u kom slučaju nećemo potpisati Temeljni ugovor, rekao je mitroplit Mihailo, koji podsjeća da su manastiri i crkve vlasništvo države Crne Gore.

On kaže da CPC ne osporava vlasništvo objekata koje je SPC napravila, i da se ne miješa u odnose države sa SPC, već samo želi da se ugovorom omogući jednak tretman za CPC, odnosno da njeni sveštenici i vjernici mogu da služe u crnogorskim bogomoljama.

Od obnavljanja, na Cetinju 1993. godine, CPC se spori sa SPC oko crkvene imovine, kojom gazduje Srpska crkva, a na koju Crnogorska smatra da ima pravo, kao nasljednica crkve ukinute 1920. godine.

Vlada Crne Gore nije preduzela nikakve korake da riješi sporove dvije pravoslavne crkve u vezi sa vlasništvom nad 750 crkvenih objekata koje drži SPC, ukazuje se u izvještaju američkog Stejt departmenta o stanju vjerskih sloboda u svijetu za 2021. godinu.

XS
SM
MD
LG