Dostupni linkovi

Čovjek "ukrotio" vatru prije 350.000 godina


Istraživači su u izraelskim pećinama otkrili ostatke ognjišta starih oko 350.000 godina, što nagovještava mogući početak masovnog korištenja vatre.

Otrkiće je objavljeno u ovomjesečnom magazinu Journal of Human Evolution, a riječ je o značajnom ukazatelju da su naši preci uveliko koristili svojstva vatre već prije oko 350.000 godina.

Ipak, prvi ostaci korištenja vatre datirani su na period od prije milion godina, ali tadašnje korištenje plamena bilo je više slučajno nego namjerno stvaranje vatre kaja bi se koristila za preživljavanje, kuhanje ili ceremonije.

Kako bi dobili bolji pogled na razvoj tadašnje tehnologije, naučni tim sa Ronom Shimelmitzom na čelu pregledao je davno otkopane alatke koje su pronađene u 16 metara dubokim slojevima zemlje u pećini Tabun.

"Na taj način možemo vidjeti kako se tehnologija stvaranja vatre vremenom mijenjala", rekao je Shimelmitz.

Pećina je bila nastanjena 500.000 godina, a alati i oruđa otkrivaju da li su načinjeni u periodu kada je vatra bila u širokoj upotrebi ili ne.

Naučnici su zaključili da je vatra „ukroćena“ prije oko 350.000 godina, a na osnovu postojanja crvenkastih tragova na oruđu.

Takvi tragovi, potvrđeno je, ne postoje u periodima starijim od 350.000 godina.

Takvi tragovi se nalaze samo na alatima pronađenim u plićim slojevima 16 metara dubokog pećinskog sedimenta.

XS
SM
MD
LG