Dostupni linkovi

Čovjek čija su upozorenja o holokaustu ignorirana


Jan Karski
Piše: Daisy Sindelar

Poljska ove godine odaje počast Janu Karskom, pripadniku poljskog Pokreta otpora i očevicu Holokausta nad Židovima čija su upozorenja saveznički lideri ignorirali.

Zahvaljujući američkom filmskom redatelju Stevenu Spielbergu, mnogi smatraju da je njemački biznismen Oskar Schindler osoba zahvaljujući kojoj je spašeno najviše poljskih Židova tokom Drugog svjetskog rata.

U Poljskoj pokušavaju jednog manje poznatog čovjeka - Jana Karskog, promaknuti na mjesto kakvo ima Schindler, jer je upravo Karski bio onaj koji je upozoravao na istrebljenje poljskih Židova, a što su u to vrijeme, uglavnom, zanemarivali lideri Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

U godini u kojoj Zapad obilježava sedam desetljeća iskrcavanja saveznika u Normandiju, a u Rusiji se obilježava okončanje opsade Lenjingrada, Poljska u čast stote obljetnice rođenja Jana Karskog, svog ratnog junaka, je tiskala prigodni novčić, održavaju se politička predavanja, i ponovno su objavljeni, na poljskom i engleskom, Karskijevi memoari "Priča o državnim tajnama."

"Bio je to iznimno složen zadatak dobiti priznanje za rad Karskog, jer je i on sam šutio desetljećima", kaže Wojciech Bialozyt, mladi povijesničar, koji vodi Zakladu Jan Karski, iz elegantnog ureda u varšavskoj diplomatskoj četvrti.

"Počelo ga se priznavati početkom 1980-ih, on je nakon toga živio još kratko. U Poljskoj je bio potpuno nepoznat", ističe Bialozyt.

Grijeh koji progoni čovječanstvo

Karski, koji je umro 2000, proveo je nakon Drugog svjetskog rata, većinu svog života u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je ostvario uglednu karijeru kao profesor na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. Ipak, poznatiji je bio kao član poljskog Pokreta otpora, koji se borio protiv, s jedne strane, okupacije svoje zemlje od nacističke Njemačke, a s druge od SSSR-a, koji su napali Poljsku sa zapada i istoka u roku od tjedna dana u septembru 1939.

Jan Karski, slika iz 30-tih godina
Jan Karski, slika iz 30-tih godina
Karski, koji je rođen kao Jan Kozielewski godine 1914, odrastao je u velikoj, radničkoj i katoličkoj obitelji u gradu Lodzu. Pridružio se poljskoj diplomaciji, služio kao konjanički oficir u ranim danima rata. Nakon bijega iz sovjetskog logora, mijenja ime i pridružuje se Pokretu otpora. Radio je kao kurir, noseći vrijedne strategijske informacije, od Poljske do savezničkih lidera i poljske vlade u egzilu u Francuskoj i Londonu.

Godine 1942, kada su stotine tisuća poljskih Židova bili deportirani u nacističke logore radi istrebljenja, jedan Židov, pripadnik Pokreta otpora zamolio je Karskog da prenese Zapadu informacije o zločinima koje nacisti čine prema Židovima, jer se tome nije pridavala veća pažnja na Zapadu.

Da bi shvatio opseg ubojstava, Karski je tajno posjetio Varšavski geto, gdje su Nijemci zatočili čak 400.000 Židova, od kojih je skoro dvije trećine završilo u koncentracijskim logorima. U tranzitnom kampu Izbica sa užasom je gledao kompoziciju od 46 žaljezničkih vagona prepunih gladnih i prestravljenih Židovi.

On je kasnije to mučno iskustvo opisao, do u detalje,u memoarima "Priča o državnim tajnama".

Jan Karski
Jan Karski
"Moji doušnici su opisali cijeli put. Vlak je putovao oko 130 kilometara i na kraju je stao, usred pustog polja. Stajao je tamo, kao da je čekao da smrt uđe u svaki njegov kutak. To će potrajati dva do četiri dana", govorio je Karski.

Karski je krenuo na Zapad, s molbom da savezničke snage spriječe istrebljenje Židova. Pozvao je i britanskog ministra vanjskih poslova Anthonya Edena i američkog predsjednika Franklina Roosevelta da razmotre vojne napade na željezničke pruge koje nacisti koriste za deportacije, pa čak i da se udari na njemačke kulturne institucije.

To će biti strategija koju će saveznici u konačnici i koristiti tokom rata. No, u vrijeme kada je Karski pozivao na takve akcije, saveznici nisu reagirali i tako nisu spriječili ubojstva 3 milijuna poljskih Židova. Upozorenja Karskog, jednog od nekolicine koji je zapadne lidere upozoravao na Holokaust, i koji je bio jedan od najranjjih očevidaca toga zločina, uglavnom, su ignorirana.

Trideset i pet godina kasnije, sjećanja na to i dalje izazvaju ogorčenje kod Karskog, koji u svom govoru na obilježavanju oslobađanja koncentracijskog kampa 1980., opisuje "smrtonosnu ravnodušnost" koja je dovela do Holokausta.

"Drugi izvorni grijeh počinilo je čovječanstvo", rekao je Karski, gotovo vičući, "bilo kroz komisije, ili misije, ili samonametnuto neznanje ili neosjetljivost, ili zbog osobnih interesa, ili licemjerja, ili bezdušne racionalizacije. Ovaj grijeh će progoniti čovječanstvo kao što i mene proganja."

Moderne lekcije

Karskome će biti dodjeljeno počasno državljanstvo Izraela. Najviši orden Poljske, Red bijelog orla, osobnu mu je dodijelio tadašnji predsjednik Lech Walesa 1995.

Barack Obama
Barack Obama
Godine 2012., posthumno je odlikovan američkom Medaljom za slobodu. Američki predsjednik Barack Obama je tada o Holokaustu rekao: "Moramo reći našoj djeci o tome kako se takvo zlo moglo dogoditi, jer je toliko ljudi podleglo svojim najcrnjim instinktima, i to zato jer su drugi sve to nijemo promatrali".

Pristaše Karskog rade na promicanju principa suosjećanja kao modela za vanjsku politiku u svijetu.

Poljska, koja je predvodnik obrane susjedne Ukrajine tokom krize s Rusijom, izrasla je iz okupacije tokom Drugog svjetskog rata i prisilnog prijelaza na komunizam, te je postala jedna od najglasnijih zagovornika evropskih integracija svojih postsovjetskih susjeda i tvrdoglava protuteža rastu utjecaja Rusije.

Bialozyt kaže da je ostavština Karskog podsjetnik na odgovornost međunarodne zajednice da zaštiti svoje najranjivije članove.

"Njegova je poruka bila zanemarena. Svijet je jednostavno bio ravnodušan na ono što se događalo. Možete se sjetiti i drugih primjera takve ravnodušnosti - Bosna i Hercegovina, Ruanda, Sirija... To je lekcija koju svijet može naučiti iz ostavštine Jana Karskog", zaključuje Bialozyt.
XS
SM
MD
LG