Dostupni linkovi

Rektor Beogradskog univerziteta: Eksponencijalni rast broja obolelih studenata


Detalj sa zgrade Rektorata Beogradskog univerziteta
Detalj sa zgrade Rektorata Beogradskog univerziteta

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić izjavio je danas da "podaci Studentskog centra i Studentske poliklinike pokazuju, nažalost, eksponencijalni rast broja zaraženih studenata (koronom), od koji je čak 75 odsto nevakcinisano".

"Težak posao je na upravama fakulteta da organizuju nastavu u epidemiji, vodeći računa o broju studenata, prostoru i oblicima nastave", rekao je Đokić, na konstitutivnoj sednici Senata Beogradskog univerziteta (BU.

Eksponencijalni rast predstavlja rast u svakom koraku za jednaki postotak, na primer 100 posto znači dvostruko više u svakom narednom koraku.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će od 23. oktobra za ulaz u ugostiteljske objekte nakon 22 sata biti neophodna COVID propusnica koja podrazumeva dokaz o primljenoj drugoj dozi vakcine, ne stariji od sedam meseci, dokaz o buster dozi, PCR ili antigenski test ili dokaz o preležanoj bolesti ne stariji od sedam meseci.

Prema podacima koje je iznela premijerka, u Srbiji je prvu dozu vakcine primilo 2.946.969 ljudi (54,6 posto od ukupne punoletne populacije), drugom dozom je vakcinisana 2.834.971 osoba (52,5 posto), dok je treću dozu primilo 792.411 osoba (oko 15 posto). Brnabić je dodala da su ovi podaci niži za uzrast od 12 godina starosti.

Srbija poslednjih nedelja beleži više hiljada novozaraženih na dnevnom nivou, a oko 50 osoba dnevno premine od posledica korona virusa, a 9. oktobra je zvanično prešla broj od milion zaraženih od početka pandemije.

Mediji su 20. oktobra javili da je preminuo šesnaestogodišnji učenik srednje škole u Kruševcu, koji je bio pozitivan na korona virus. To je potvrdio i njegov razredni starešina.

XS
SM
MD
LG