Dostupni linkovi

Čović: Razgovaramo s Amerikancima, moramo i s Dodikom


Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, na konferenciji za medije u Mostaru, 7. januara 2022.

S predstavnicima američke administracije i dalje se vode intenzivni pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini (BiH), kazao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović na konferenciji za medije u petak, 7. januara.

Čović je nakon sjednice vrha stranke, na kojoj je glavna tema bila izborna reforma u BiH, najavio kako će se nova runda međustranačkih pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH održati oko 20. januara.

Smatra kako dosadašnje američke sankcije nisu utjecale na promjenu ponašanja Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji je vladajuća stranka u bh. entitetu Republika Srpska.

Bojkot izbora za sada nije opcija

Novi pregovori sa svim političkim partijama u Bosni i Hercegovini o izbornoj reformi su se trebali nastaviti polovinom decembra prošle godine. No, specijalni američki izaslanik Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst otkazali su novi krug pregovora.

U zajedničkoj izjavi Delegacije Evropske unije i Ambasade Sjedinjenih Država u BiH tad je kazano kako ''razgovori, nažalost, ne bi urodili plodom''.

Čović i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović su nakon posljednjeg održanog sastanka sa zvaničnicima SAD-a i EU-a izjavili kako ''ništa nismo usuglasili''.

Palmer i Eichhorst su pak kazali kako se pokušava pronaći način kako objediniti ideje, prijedloge različitih političkih stranaka, eksperata i građana, sve sugestije staviti na stol i stvoriti jedan okvir oko kojeg bi u budućnosti mogli započeti pregovore o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH.

Naglasili su kako nemaju gotovo rješenje, odnosno da nametnuto rješenje za BiH ne bi bilo održivo.

Na novinarsko pitanje hoće li stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor (HNS), zbog nedonošenja izmjena Izbornog zakona BiH, bojkotirati opće izbore koji bi se trebali održati oktobru, Čović je u petak, 7 januara odgovorio kako to za sada nije opcija.

Ponovio je kako su u njegovom fokusu i dalje pregovori s američkom administracijom, a ne bojkot.

''Mi nemamo alternative oko Izbornog zakona i korekcija Ustava BiH. To nemaju ni Hrvati, ni Srbi, ni Bošnjaci. To nema ni jedan žitelj BiH. Svi problemi u BiH su upravo oko toga'', smatra Čović, koji je i predsjednik HNS-a, organizacije koje okuplja političke stranke u BiH koje imaju hrvatski predznak.

Sankcije Dodiku

Na upit može li se nakon američkih sankcija Miloradu Dodiku očekivati rješenje političke krize u zemlji, Čović je odgovorio protupitanjem ''jesu li već postojeće sankcije utjecale na promjenu Dodikovog ponašanja''.

Dodao je kako su bez obzira na sankcije isti problemi ostali i kako se oni mogu riješiti jedino razgovorom.

''Vi morate razgovarati s tim ljudima, bili oni pod sankcijama ili ne bili'', poručio je Čović.

Američko Ministarstvo financija objavilo je proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS) Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Sankcije se uvode i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog, kako je saopćeno, povezanosti s Dodikom.


XS
SM
MD
LG