Dostupni linkovi

Coraxove karikature na portalu RSE


Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji, Predrag Koraksić Corax, biće stalni saradnik Radija Slobodna Evropa, i na ovom portalu će jednom sedmično s njegovim potpisom biti objavljen komentar političkog života Srbije u slici.

Predrag Koraksić Corax
Predrag Koraksić Corax
​Corax je rođen u Čačku, u učiteljskoj porodici. Oca su mu na početku rata, 1941. godine, ubili četnici, nakon čega je proveo četiri godine u izbeglištvu. Posle rata živi u Zemunu gde završava gimnaziju. Od 1953. studira arhitekturu na Beogradskom univerzitetu.

Karikature je počeo da objavljuje od sedmog razreda gimnazije, prvo u listu "Jež", a onda u listu "Rad", gde uskoro dobija stalno zaposlenje. Posle pet godina prelazi u "Večernje novosti" gde radi 25 godina. Od 1990. u tom listu počinje proces protiv njega zbog neslaganja sa uređivačkom politikom. Posle tri godine internog procesa dobija otkaz. Prelazi u nedeljnik "Vreme" gde krajem 2005. godine prestaje da radi zbog neslaganja sa uređivačkom politikom.

Od 1988. radi za nekoliko nezavisnih listova: „Demokratija danas“, „Ekonomska politika“ i „Borba“.

Ovi listovi, jedan za drugim prestaju da izlaze zbog represije režima.
Osniva se "Naša Borba" gde radi od prvog broja svakodnevno. I ovaj list, takođe zbog represije, prestaje da izlazi. Od 1998. godine radi u listu "Danas" koji opstaje, iako pod strahovitim pritiskom vlasti. U listu "Danas" objavljuje svakodnevno aktuelnu karikaturu. Odnedavno sarađuje u nedeljniku „Novi magazin“.

Povremeno sarađuje u nekoliko svetskih listova, a poslednje vreme najčešće u magazinu
"Courrier international" koji je u vlasništvu lista "Mond". Dobio je veliki broj domaćih nagrada i nekoliko internacionalnih. Dobitnik je i ordena "Vitez časti" kojim ga je odlikovala vlada Francuske.
XS
SM
MD
LG