Dostupni linkovi

Sindikat kontrole letenja: Ugrožena bezbednost vazdušnog prostora Srbije i CG


Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu
Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) u dužem vremenskom periodu ne poštuje standardne operativne procedure koje se odnose na stres kontrolora letenja, što može da ugrozi bezbednost tog vazdušnog prostora, upozorio je danas Sindikat kontrole letenja.

"Zbog nezakonitog postupanja SMATSA obavestili smo međunarodne institucije i krovni Evropski sindikat radnika u transportu da postoje sumnje da je bezbednost letenja iznad Srbije i Crne Gore ugrožena. Sindikat zahteva da se hitno primene svi interni propisi kao i evropske regulative, kojih je SMATSA potpisnik, ali ih do sada nije poštovala", navodi se u saopštenju Sindikata kontrole letenja. Kako je objasnio taj sindikat, "vrše se nezakonite i neblagovremene promene radnih vremena, a te promene su toliko učestale da mogu biti pogubne po život i zdravlje zaposlenih".

"Radna satnica kontrolora letenja ista je tokom sezone i van nje, pa često dolazi do premora. Kontrolori letenja nemaju potrebno vreme za odmor i vraćanje psihofizičkog stanja na radni maksimum i samim tim nespremno se dočekuje naredna sezona. Operativno osoblje uskraćeno je za adekvatne sobe za odmor i rekreaciju tokom radnog vremena, koje su preko potrebne za vraćanje koncentracije nakon napornih radnih sati, a kontrolorima letenja u Crnoj Gori je već duže vreme čak uskraćena pijaća voda na radnom mestu, kao jedno od osnovnih elementarnih uslova", ističe se u saopštenju sindikata.

Po oceni sindikata, SMATSA krši kolektivni ugovor, ali i zakone i "već četiri godine odbija da postupi po zakonu i donese akt kojim bi se propisao minimum procesa rada u slučaju štrajka".

Sindikat kontrole letenja saopštio je da se nada da do štrajka neće doći, ali od rukovodstva traži da "hitno počne da ispravlja svoje greške koje direktno utiču na smanjenje sposobnosti za rad kontrolora letenja a time i na bezbednost vazdušnog saobraćaja". Sindikat kontrole letenja je reprezentativni sindikat operativnog osoblja kontrole letenja u Srbiji i Crnoj Gori i ima 350 članova.

Kontrolu letenja u vazdušnom prostoru Srbije i Crne Gore obavlja SMATSA doo, preduzeće osnovano 2003. godine odlukom Skupštine Republike Srbije i Crne Gore. Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja zaključenog između Srbije i Crne Gore u februaru 2012. godine, Vlada Srbije i Vlada Crne Gore su zaključile ugovor, kojim je potvrđen kontinuitet pružanja usluga u vazdušnom prostoru Srbije i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG