Dostupni linkovi

LGBT 'prava' u Crnoj Gori: Cimbaljević se povukao zbog prijetnji


Zdravko Cimbaljević
Zdravko Cimbaljević
Samo mjesec od održavanje gej parade u Budvi, jedini deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori Zdravko Cimbaljević, zbog pritisaka, prijetnji, ali i nedovoljne zaštite od strane države, odlučio je da se povuče. Podnio je ostavku na mjesto prvog čovjeka LGBT Foruma Progres. Koliko je takav gest snažna poruka da crnogorska država i društvo nijesu položili test iz demokratije, tolerancije i zaštite osnovnih ljudskih prava?

Zdravko Cimbaljević, prvi koji je smogao snage da u konzervativnoj Crnoj Gori prizna da je homoseksualac i koji je stao na čelo prve NVO organizacije koja se bavila zaštitom i promovisanjem prava LGBT osoba, morao je da se povuče.

Kao poraznu činjenicu naveo je to što nijedna crnogorska institucija, ni po službenoj dužnosti, ni po sopstvenoj inicijativi, nije reagovala zbog ponižavajućeg tretmana i diskriminacije pripadnika seksualnih manjina.

U prilog tome govori što je od preko 1.000 onih koji su pokušali da linčuju učesnike prve crnogorske Povorke ponosa procesuirano svega njih 32., ali niko krivično nije odgovarao.

Sam Cimbaljević nakon parade podnio je prijavu protiv 222 osobe koje su mu prijetli smrću, otimicom, batinama. Kako je u izjavi za javnost saopštio, situacija u kojoj se našao bila je nepodnošljiva, a izlazak na ulicu gotovo nemoguć.

Kako njegovu odluku da se povuče doživljava Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće, koja je među prvima ustala protiv homofobije u Crnoj Gori?

"Mislim da je Zdravko najhrabriji čovjek u Crnoj Gori u ovom trenutku, ali ja se u suštini ne slažem sa njegovom odlukom. Mene bi možda to nečinjenje institucija pokrenulo da se još jače angažujem, ali vjerovatno je čovjek procijenio da su dosta opasne stvari u pitanju i ide da spašava goli život, a niko mu od institucija ne pomaže. To je licemjerno, to nije prava podrška. Prava podrška je da vi ozbiljno shvatite svaku prijetnju i po zakonu reagujete", kaže Ljiljana Raičević.

Koliko je Cimbaljevićeva odluka šamar institucijama sistema koje su upinjale da pred domaćom javnosti i evropskim izaslanicima dokažu kako je u Crnoj Gori sve manje problem biti gay i kako država sistematski i efikasno radi na zaštiti njihovih prava?

Koliko je to loš glas koji iz Podgorice ide Briselu, a koji ispoljava sve veću senzitivnost prema pravima gay populacije? Pitali smo pomoćnicu ministra za ljudska i manjinska prava Blanku Radošević Marović.

"Zbog čega je došlo do toga da određeni slučajevi nijesu procesuirani ili nijesu željenom dinamikom procesuirani to je vjerovatno nešto na što sudstvo i tužilaštvu moraju imati odgovor. Ono što ja mogu reći jeste da mi zaista pokušavamo da u ovom sistemskom pristupu napraviti jednu sinergiju svih onih koji su zaduženi za stvaranje jednog kvalitetnog okruženja u kome će svi pojedinci biti zaštićeni. Na nama je jedino da ne posustajemo. Ja zbog toga i žalim što je Zdravko posustao, mada se divim njegovom dosadašnjem radu i hrabrosti i to je zaista nešto što fascinira", kaže Blanku Radošević Marović.

Koliko je Crna Gora dalje otišla od proklamavanja zaštite pripadnika seksualnih manjina, a koliko su njene institucije suštinske radile na promovisanju kulture tolerancije i prihvatanje različitosti, pitali smo ombudsmana Šućka Bakovića.

"Ostvaren je određeni napredak, posebno u zakonodavnoj sferi ali ne možemo da se otrgnemo utisku da je među građanima prisutan visok nivo homofobije u odnosu na pripadnike LGBT zajednice. A to znači da su institucije dužne ne samo da štitimo ova lica i njihov fizički integritet nego i da promovišemo njihova prava i o tome to više otvoreno govorimo. Stanje je promijenjeno, bolje je, ali još nije dobro za LGBT osobe. Ovaj potez Zdravka Cimbaljevića je to potvrdio i sav taj napredak za koji smo smatrali da je ostvaren dovodi se sada u pitanje", kaže Baković.

Bez obzira na sve, naši sagovornici smatraju da Cimbaljevićevo napuštanje javne scene ne bi trebalo da utiče na entuzijazam i planove da se krajem oktobra Gej Parada održi i u Podgorici.

Ljiljana Raičević kaže da je opet spremna da stanje na čelo povorke, dok u ušima još odzvanja njen poklič sa ljetošnje parade u Budvi:

"Ovo je dan ljubavi. Ne razumiju ljudi da smo svi slobodni i da imamo pravo na svoj život i svoja opredjeljenja i da to bez straha ponesemo sa sobom. Da idemo slobodno ulicom i da kažemo – Ja sam slobodna žena, ja sam slobodna žena."
XS
SM
MD
LG