Dostupni linkovi

Ljevičar hrvatskog porijekla Gabriel Boric novi predsjednik Čilea


Gabriel Boric
Gabriel Boric

Ljevičarski političar hrvatskog i katalonskog porijekla Gabriel Boric postao je u nedjelju (20. prosinca) najmlađi predsjednik Čilea.

On je u do kraja neizvjesnoj utrci pobijedio kandidata krajnje desnice Josea Antonia Kasta, na izborima koji predstavljaju vrhunac rasta popularnosti progresivne ljevice u toj zemlji, prenose Reuters i AFP.

Boric, bivši aktivista, napustio je svoj imidž aktiviste neuređene duge kose, nastojeći izgraditi konsenzualni i umjereniji imidž. Međutim, iako sada nosi sakoe izbjegava kravate i ne pokušava sakriti svoje tetovaže. Za razliku od Kasta, podržava brak istospolnih parova i prava na pobačaj.

U centru Santiaga njegove pristalice su klicale, međusobno se grlili i mahali zastavama s Boricevim likom, kao i duginim zastavama LGBT grupa koje su podržale njegovu socijalno inkluzivnu politiku i planove za reviziju čileanskog tržišno orijentisanog ekonomskog modela.

U pobjedničkom govoru Boric je najavio da će njegova vlada proširiti socijalna prava stanovništva, ali da će to napraviti na fiskalno odgovoran način i imajući na umu brigu za zdravlje ekonomije najvećeg svjetskog proizvođača bakra.

Takođe je rekao da će se suprotstaviti rudarskim projektima koji uništavaju životnu sredinu, među kojima je i kontroverzni projekat Dominga vrijedan 2,5 milijarde dolara, koji uključuje rudarenje željeza, bakra i zlata.

"Uništavajući naš svijet, uništavamo i sebe. Ne želimo više 'žrtvovanih zona', ne želimo projekte koji uništavaju našu zemlju, naše zajednice, i to naglašavamo u ovom slučaju koji je postao simboličan: Ne Domingi!" rekao je Boric.

Taj bi projekt trebao biti pokrenut nedaleko od prirodnih rezervata oko 500 kilometara sjeverno od glavnog grada Santiaga.

Nakon više od 99 posto prebrojanih glasačkih listića Boric (35), koji vodi lijevu koaliciju s Komunističkom strankom, imao je 55,86 posto glasova, dok je 44,14 dobio njegov rival, krajnji desničar Jose Antonio Kast, koji je priznao poraz.

"Upravo sam razgovarao s Boricem i čestitao mu na njegovom velikom uspjehu", napisao je Kast na Twitteru. "Od danas, on je izabrani predsjednik Čilea i zaslužuje naše poštovanje i konstruktivnu suradnju. Čile je uvijek na prvom mjestu", dodao je.

Protesti 2019. godine bacili su svjetlo na ekonomske nejednakosti i izazvali izmjene Ustava.

Gabriel Boric, zastupnik od 2014., čelnik široke lijeve koalicije, predstavljao se kao kandidat koji će provesti promjene i politički nasljednik pokreta iz 2019. za više socijalne pravde u zemlji s najvećim nejednakostima unutar Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Kast je za sebe rekao da je kandidat "reda, pravde i sigurnosti" koji žali za vremenom vojne diktature Augusta Pinocheta.

Ni jedan ne pripada centrističkom političkom mainstreamu koji je vladao Čileom od ukidanja Pinochetove vojne diktature 1990. i obojica su posljednjih sedmica kreirali tako svoje stavove da bi pridobili centrističke birače.

XS
SM
MD
LG