Dostupni linkovi

Kongres Čilea odobrio istospolne brakove


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Čileanski Kongres usvojio je zakon o legalizaciji istospolnih brakova što je prekretnica za konzervativnu južnoameričku naciju. Zakon dolazi samo nekoliko sedmica prije predsjedničkih izbora u zemlji.

“Danas je historijski dan, naša zemlja je odobrila istospolne brakove, još jedan korak naprijed u smislu pravde, jednakosti i priznanju da je ljubav ljubav”, rekla je ministrica socijalnog razvoja Karla Rubilar nakon glasanja.

Čileanski Senat i Donji dom glasali su za prijedlog zakona koji je prije toga bio djelimično odobren u novembru prije no što ga je Senat vratop odboru na dodatno razjašnjenje.

Predsjednik Čilea Sebastian Pinera, koji se ne može ponovo kandidovati, podržao je nacrt zakona te se očekuje da će ga uskoro potpisati. Proces koji je okončao glasanje za odobravanje zakona počeo je 2007. godine kada je tadašnja predsjednica Michelle Bachelet tražila od Kongresa da donesu zakon o istospolnim brakovima.

Čile je sada spreman da se pridruži 20 zemalja širom svijeta u kojima je istospolni brak legalan, uključujući Argentinu, Brazil, Kolumbiju, Kostariku i Urugvaj u Južnoj Americi.

Čile će 19. decembra glasati za novog predsjednika, a među kandidatima se nalaze Gabriel Borić, progresivni kandidat i Jose Antonio Kast, socijalni konzervativac.

I dok Kast kaže da se ne slaže sa istospolnim brakovima, rekao je da će potpisati prijedlog zakona u zakon da ga je Kongres odobrio tokom njegovog potencijalnog mandata.

Čile ima konzervativnu reuptaciju čak i u poređenju sa susjednim državama. Ipak, većina Čileanaca sada podržava istospolne brakove.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG