Dostupni linkovi

Izbornoj komisiji BiH uplaćen novac, opći izbori neće kasniti


Suad Arnautović predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Sarajevo 4. maj 2022.
Suad Arnautović predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Sarajevo 4. maj 2022.

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine izrazili su nakon sjednice optimizam da će ovogodišnji Opći izbori biti organizovani uspješno i na vrijeme, iako je novac za finansiranje izbora stigao sa zakašnjenjem.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović zahvalio je visokom predstavniku Christianu Schmidtu jer je svojom odlukom obezbijedio sredstva za izbore, kao i brojnim ambasadorima u BiH na izraženoj podršci.

Također je kazao da žali što organi BiH nisu postupili u skladu sa svojim zakonskim obavezama i osigurali pravovremeno finansiranje izbora.

"Svi smo razočarani što nisu obezbijedili sredstva do 19 maja. I to bi bilo zakonito. Ako već nisu po zakonu i u roku, onda je trebalo odmah nakon isteka roka. I meni je razočarenje što je neki treć faktor morao reagovati", rekao je Arnautović 9. juna.

Dodao je da će CIK ispoštovati sve što je po zakonu da da je apsolutni optimista da će izbori biti na vrijeme i kvalitetno organizovani u interesu građana.

Organizacija izbora, raspisanih za 2. oktobar, bila je ugrožena jer nadležne državne institucije nisu usvojile budžet za ovu godinu, niti su u zakonskom roku do 19. aprila obezbijedile sredstva za organizaciju izbora.

Zbog toga su proteklih sedmica na adresu Ministarstva finansija i trezora BiH stizale kritike članove CIK-a, kao i brojnih domaćih i međunarodnih zvaničnika.

Problem finansiranja oktobarskih izbora riješio je 7. juna Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, nametnuvši odluku da se CIK-u BiH doznači 12,5 miliona maraka (oko 6,4 miliona eura) neophodnih za organizaciju izbora.

Schmidt je nametnuo i izmjene Zakona o financiranju institucija BiH i Izbornog zakona BiH i rekao da se time i u budućnosti "osiguravaju trajna i sistemska rješenja za automatsko i kontinuirano financiranje izbora kao i privremeno financiranje u situacijama kada budžet BiH ne bude usvojen".

Njegova odluka uslijedila je dan nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo nacrt državnog budžeta, kao i posebnu odluku kojom se osigurava dio novca za održavanje općih izbora.

Tom odlukom Vijeće je odobrilo da se za provedbu izbora Centralnoj izbornoj komisiji BiH posudi 9,7 miliona maraka (oko pet miliona eura) od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK). Iz CIK-a su potom naveli da taj iznos nije dovoljan za održavanje izbora.

CIK BiH je na sjednici 9. juna pokrenuo niz javnih nabavki za usluge štampanja i nabavke izbornog materijala, pakovanja, pečata, ambalaže, usluga izbornog oglašavanja, te softverskih i mrežnih usluga nužnih za organizovanje izbornog procesa.

Nabavke usluga štampanja i pakiranja privremenih i konačnih biračkih spiskova, koverata, oznaka i obrazaca za izbore je bila obustavljena 19. maja, zbog nepostojanje sredstava za provedbu izbora.

Na općim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG