Dostupni linkovi

CIK negirao da provodi 'orkestrirani napad' na ministra financija BiH


Suad Arnautović, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na konferenciji za medije u Sarajevu

Centralna izborna komisija (CIK) BiH tvdi da ne postoji orkestrirani napad na ministra financija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu i da su "takve njegove kvalifikacije neargumentirane".

"Bevanda kvalifikacijama da se CIK 'redovno oglašava u pojedinim medijima uz tvrdnje da jedan čovjek može opstruirati donošenje budžeta ili odluku kolektivnog organa kakav je Vijeće ministara' brutalno obmanjuje javnost u BiH", saopćili su iz CIK-a u petak, 22. aprila.

U saopćenju se navodi da CIK nikad nije tvrdio da jedan čovjek može donijeti budžet, ali da "nekoliko ljudi koji sjede u Fiskalnom vijeću i Vijeću ministara BiH mogu usporavati ili opstruisati proces usvajanja Zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH".

"Ministar Bevanda sjedi u oba navedena tijela i ključna je osoba za prohodnost donošenja relevantnih odluka", ističe se u saopćenju.

Iz CIK-a BiH ističu da neophodna financijska sredstava za organizaciju i provođenje izbora postoje na Jedinstvenom računu trezora i da se "njihovo osiguravanje u bilo kojem demokratskom društvu ne može zaustavljati, uvjetovati ili usporavati".

Navode da nisu tražili odobrenje Vijeća ministara da posebnom odlukom doznači CIK-u sredstva iz tekuće rezerve, nego "sredstva iz akumuliranih viškova iz prethodnih godina. To je, kako ističu, mnogo veći fond nego tekuća rezerva.

Ta sredstva, preciziraju iz CIK-a, dodjeljuju se po proceduri kao i sredstva tekuće rezerve, shodno odredbama Zakona o financiranju institucija BiH.

"Budžet institucija i međunarodnih obaveza BiH koji cijela BiH, prema stavu ministra Bevande, mora čekati kako bi imala opće izbore, ovakvom dinamikom koju diktira i ministar financija, uz članove Fiskalnog vijeća i predsjedavajućeg Vijeća ministara, može biti usvojen možda u decembru, a možda i nakon toga", navodi se u saopćenju.

Iz CIK-a, također, upozoravaju da postoji objektivna opasnost da birači u BiH ne budu u mogućnosti da biraju svoje predstavnike u vlasti, na dan općih izbora, 2. oktobra.

Parlament BiH nije usvojio budžet za prošlu, 2021. godinu, kao ni za tekuću 2022.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović najavio je u četvrtak da će CIK BiH raspisati opće izbore na sjednici 4. maja, iako potrebnog novca nema jer budžet za 2022., u kojem bi se trebala predvidjeti sredstva, još nije usvojen.

Pri tome su iz CIK-a BiH naglasili da će biti potreban veći iznos od 11,72 miliona maraka (više od šest miliona eura) koliko je koštalo održavanje prethodnih općih izbora 2018.

Iako je CIK BiH zatražio, na sjednici Vijeća ministara 20. aprila nije bilo govora o zahtjevu da se odobre sredstva iz budžetskih rezervi.

Bevanda je dan nakon sjednice Vijeća ministara BiH odbacio, kako je naveo, "optužbe da on na bilo koji način opstruira održavanje ovogodišnjih općih izbora u BiH".

"Očigledno je da postoji 'orkestriran napad' na mene iz CIK-a BiH koje se redovito oglašava u pojedinim medijima uz tvrdnje da jedan čovjek može opstruirati donošenje proračuna ili odluku kolektivnog organa kakvo je Vijeće ministara BiH.

Institucije BiH se, zbog nepostojanja budžeta za 2022. godinu, financiraju na temelju odluka o privremenom financiranju. U tim odlukama se ne mogu naći dodatna sredstva za, naprimjer, investicije ili povećanje plaća, pa tako ni za održavanje izbora.

Na općim izborima, koji bi trebali biti održani u oktobru, građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG