Dostupni linkovi

Izborna komisija najavila početak kampanje u BiH


Konferencija za medije CIK-a BiH 15. oktobra 2020.

Izborna kampanja za Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini (BiH) zvanično počinje sutra, 16. oktobra, i trajat će do dana izborne šutnje 14. novembra 2020., najavio je danas na konferenciji za medije predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar.

Bakalar je naglasio da su nadležna gradska i opštinska tijela u BiH dužna osigurati ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidarima koji su ovjereni za učešće na izborima.

"Da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i dr.", naveo je Bakalar pozivajući političke subjekte da se pridržavaju mjera i preporuka epidemioloških službi.

Za pripadnike nacionalnih manjina zagarantovana mjesta će se birati u 21 osnovnoj izbornoj jedinici za dodjelu ukupno 23 mandata, naveo je Bakalar i naglasio da se ove godine "sukladno izmjenama Izbornog zakona Republike Srpske prvi put na lokalnim izborima u BiH, gradonačelnik grada Istočno Sarajevo bira neposredno".

"Birači iz općina koje čine grad Istočno Sarajevo, pored činjenice da mogu glasovati za odbornike u Skupštini opštine i načelnika, imati i treći listić kojim će izravno birati i gradonačelnika grada Istočno Sarajevo", rekao je Bakalar.

Predsjednik CIK-a, Željko Bakalar je komentarisao i registraciju birača van BiH i kako je rekao "sve ono što prati navedeni proces", te podsjetio da se na izvatku iz Centralnog biračkog popisa za glasanje van BiH nalazi 101.771 birač.

Rekao je kako je CIK za ovaj izvadak javno objavila na svojoj web stranici vodeći računa o zaštiti ličnih podatka.

"Izvadak iz središnjeg biračkog popisa za glasovanje izvan BiH objavljen je upravo iz razloga kako bi svaki birač, koji je eventualno bez svog znanja upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe", naveo je Bakalar i podsjetio da je CIK odbio upis 27.960 birača za glasanje izvan BiH.

U žalbenom roku od dva dana, prema Bakalarovim riječima, CIK je primio "oko 3.500 žalbi".

Centralna izborna komisija BiH je 9. oktobra primila rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, kojim se CIK-u BiH zabranjuje da na svojoj web stranici izbori.ba objavljuje lične podatke birača upisanih u Izvod iz Centralnog biračkog spiska (CBS) za glasanje van BiH, te nalaže njihovo uklanjanje.

Bakalar je na današnjoj konferenciji za medije naglasio i da će CIK "dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve vrijeme do potvrđivanja rezultata lokalnih izbora", te predviđenim mehanizmima spriječiti izborne nepravilnosti.

Najavio da će CIK uskoro definisati postupanje u slučaju zloupotreba prilikom glasanja poštom.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je prijave CIK-a BiH u kojima se navode određene neregularnosti u vezi biračkog procesa. Na temelju dostavljenih prijava, formirani su predmeti.

Posmatrači Transparency International BiH zabilježili su slučajeve kršenja Izbornog zakona, a zbog svega je upućeno 69 prijava Centralnoj izbornoj komisiji koje se u najvećoj mjeri odnose na zabranjeno oglašavanje van perioda izborne kampanje, ali i druge slučajeve zloupotreba javnih resursa za izbornu promociju.

CIK je po prijavama TI BIH već kaznio 6 političkih subjekata dok se još čeka ishod ostalih postupaka.

Predsjednik CIK-a, Željko Bakalar u četvrtak je podsjetio da će izbori biti organizovani u 64 opštinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), 56 skupština-opština u Republici Srpskoj (RS), 120 načelnika opština, 14 gradskih vijeća u FBiH, sedam skupština gradova u RS, 22 gradonačelnika u BiH, i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

On je također naveo da će na lokalnim izborima u BiH, koji će biti održani 15. novembra 2020. učestvovati 543 politička subjekta i to ‘129 političkih stranaka, 262 neovisna kandidata, 72 koalicije, devet listi neovisnih kandidata i 71 neovisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina. Ovjereno je 30.809 kandidata".

Deveti poslijeratni lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se u nedjelju, 15. novembra 2020.

Ukupno se u Centralnom biračkom spisku nalazi 3.283.194 birača.

XS
SM
MD
LG