Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH formiralo predmete po prijavama Centralne izborne komisije 


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je prijave Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u kojima se navode određene neregularnosti u vezi biračkog procesa, potvrđeno je za RSE iz Tužilaštva BiH.

Na temelju dostavljenih prijava, formirani su predmeti.

"Praćenje regularnosti izbornog procesa, uređivanje konačnog biračkog spiska, te spriječavanje zlouporaba, u nadležnosti je Centralne izborne komisije, a u slučaju da u tom procesu dođu do saznanja o elementima kaznenih djela, informiraju nadležne pravosudne institucije - entitetske ili Brčko Distrikta, ukoliko su u pitanju neregularnosti u segmentu lokalnih izbora, odnosno državne, ukoliko se radi o izborima za tijela i institucije na razini države BiH", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Kako saopšteno u proteklom periodu, Tužiteljstvo BiH podiglo je nekoliko optužnica koje se odnose na nezakonitosti i kaznena djela izbornih prijevara tijekom izbornih procesa u ranijem periodu.

Do sada su u Brčko distriktu uhapšene četiri osobe koje se terete za izborne zloupotrebe u vezi s nezakonitim prijavljivanjem građana s prebivalištem u distriktu Brčko za glasanje izvan Bosne i Hercegovine, dok su političke stranke iznijeli niz optužbi o istom krivičnom djelu.

XS
SM
MD
LG