Dostupni linkovi

BiH: CIK utvrdila pravila o glasanju birača u izolaciji i pozitivnih na COVID-19


Brojanje glasova na izborima u BiH, arhivska fotografija

Centralna izborna komisija (CIK) BiH utvrdila je pravila po kojima će glasati oboljeli od COVID-19. Pozitivni i birači u izolaciji mogu ostvariti pravo glasa putem posebnog mobilnog tima samo uz posjedovanje medicinskog nalaza ili akta o izolaciji.

Na hitnoj sjednici održanoj 10. novembra Centralna izborna komisija usvojila je izmjene i dopune Pravilnika o provedbi izbora u BiH u dijelu koji se odnosi na ostvarivanje prava glasa birača koji su COVID-19 pozitivni i/ili su u izolaciji odnosno koji su hospitalizirani.

Centralna izborna komisija BiH je ranijim odredbama Pravilnika o provedbi izbora u BiH, koje su danas brisane, nastojala omogućiti ostvarivanje prava glasa i biračima koji ne posjeduju akt nadležnog organa ukoliko se njihovo ime nalazi u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama birača.

‘’Međutim, nakon ostvarenih kontakata i poslanih upita prema nadležnim institucijama, nemamo cjelovitu povratnu informaciju o vođenju evidencija o pomenutoj kategoriji birača’’, navodi se u saopštenju Centralne izborne komisije.

Općinske/gradske izborne komisije uglavnom nemaju informacija niti mogu utvrditi koji nadležni organ vodi ažurne evidencije o COVID-19 pozitivnim osobama i osobama kojima je određena mjera izolacije.

Zbog svega navedenog, Centralna izborna komisija BiH je odlučila izmjeniti Pravilnik o provedbi izbora u BiH i na taj način omogućiti da se biračko pravo ostvaruje pod istim uslovima na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a istovremeno spriječiti i eventualne zloupotrebe.

Osobe koje se nalaze u izolaciji zbog zaraze virusom COVID-19 ili zbog izrečene mjere samoizolacije svoje biračko pravo mogu ostvariti aktivnom registracijom kod nadleženog izbornog povjerenstva osnovne izborne jedinice, na način da se uputi zahtjev (pisani, putema maila, faksa) uz dostavljene dokaze o izrečenoj mjeri izolacije (rješenje, medicinski nalaz).

XS
SM
MD
LG