Dostupni linkovi

CIK BiH: U šest zemalja omogućeno glasanje putem diplomatsko-konzularnih predstavništava


Glasanje u BiH 2016. godine (arhivska fotografija)
Glasanje u BiH 2016. godine (arhivska fotografija)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) usvojila je odluku o listi zemalja kojima će biti omogućena dostava glasačkih paketa posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH.

Na listi su Australija, Kanada, Mađarska, Finska, Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Kako se navodi u saopštenju CIK-a, ‘u uslovima izuzetno otežanog ili prekinutog poštanskog saobraćaja uzrokovanog epidemijom, kao i u slučaju otežanog poštanskog saobraćaja sa prekookeanskim zemljama, birač može dostaviti nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH povratnu kovertu za CIK BiH u posebnoj koverti koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje glasa’.

Datum na poštanskom žigu ne smije biti nakon 15. novembra, odnosno za glasanje za Gradsko vijeće Mostara 20. decembra, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Birači koji iz tih šest država glasaju preko pošte treba da svoje glasačke pakete dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, te da na koverti za to predstavništvo BiH naznače "Za CIK BiH, glasački paket - ne otvaraj".

CIK je ovu odluku donio na osnovu informacija iz Ministarstva vanjskih poslova BiH i poštanskih operatera.

Kako je 5. novembra saopšteo iz Centralne izborne komisije, CIK je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sprovođenju izbora u BiH usvojio dan ranije na sjednici.

Ova odluka se odnosi i na ostvarivanje prava glasa birača koji su COVID-19 pozitivni ili su u izolaciji, a ne posjeduju medicinski nalaz ili rješenje o tome od nadležnog organa.

Izmjenama i dopunama Pravilnika o sprovođenju izbora u BiH biračima koji su pozitivni na virus korona i/ili su u izolaciji, odnosno koji su hospitalizovani, omogućeno je da ostvare pravo glasa putem posebnog mobilnog tima i u slučaju kada ne posjeduju medicinski nalaz ili rješenje nadležnog organa.

U tom slučaju oni su dužni da podnesu zahtjev opštinskoj ili gradskoj izbornoj komisiji, a moći će ostvariti biračko pravo ako se njihovo ime bude nalazilo u evidenciji podataka nadležnih institucija o ovim kategorijama birača, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Centralna izborna komisija BiH će, navodi se u saopštenju, Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostaviti instruktivno pismo o postupanju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu u vezi sa prijemom i slanjem ovih paketa.

Komisija će također informisati birače izvan BiH koji glasaju putem pošte o načinu povrata glasačkog paketa ukoliko je država iz koje glasaju putem pošte na listi zemalja koju je utvrdio CIK BiH.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini biće održani u nedjelju, 15. novembra 2020, a na njima pravo glasa ima 3.283.194 birača.

XS
SM
MD
LG