Dostupni linkovi

Cijena Glasnovićevog glasa


Andrej Plenković
Andrej Plenković

Najava isplate neisplaćenih mirovina i povećanja hrvatskog udjela za mirovine veterana Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje je premijer Andrej Plenković obećao nezavisnom zastupniku Željku Glasnoviću za njegovu potporu u Saboru ilustracija je težine situacije u kojoj se Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) nalazi pokušavajući sastaviti novu većinu, upozoravaju analitičari.

Na inzistiranje Europske komisije i Svjetske banke Hrvatska planira smanjenje mirovina za nove umirovljenike, pa je takvo obećanje veteranima u susjednoj zemlji pogotovo uzbudilo duhove.

Među obećanjima koja je premijer i predsjednik HDZ-a Plenković potpisao nezavisnom zastupniku iz dijaspore i ratnom generalu HVO-a Željku Glasnoviću je i isplata neisplaćenih dijelova mirovina za 6.815 invalida HVO-a prema međudržavnom sporazumu otprije 11 godine i ubrzavanje procedure donošenja novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja u kojem se – kako je najavljeno – planira izjednačiti mirovine veterana HV-a i HVO-a.

Prvo je obećanje teško oko 190 milijuna kuna, a drugo i više od milijardu kuna, kažu poznavatelji. Novac za ovo prvo planira se namaknuti od novca koje druge države nastale raspadom Jugoslavije uplaćuju Hrvatskoj za hrvatske umirovljenike koji su iz raznih razloga u vrijeme Jugoslavije uplaćivali doprinose u tim republikama.

Umirovljena novinarka, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske i u toj funkciji članica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Jasna Petrović protivi se da se novac kojeg su uplaćivali radnici sada isplaćuje – ratnicima.

"Riječ je o stvarnom dugu tim ljudima, ali je riječ također i o novcima koji su stečeni radom, ni po kakvim posebnom propisima, nego po Zakonu o mirovinskom osiguranju. Kao članica Upravnog vijeća HZMO-a znam da je riječ o novcima koji su trebali biti iskorišteni za redovne potrebe HZMO-a, dakle za usklađivanje ili primjerice uvođenje minimalne mirovine, a nikako za plaćanje razlika i dugova HVO mirovina po posebnim propisima, ili bilo kojih drugih mirovina po posebnim propisima", kaže Petrović za RSE.

Ovakav potez premijera i udovoljavanje Glasnovićevim zahtjevima za šefa zagrebačkog dopisništva riječkog "Novog lista" Jasmina Klarića je politički suludo i samoubilačko, ako se ne vidi koji je pravi motiv.

"Politički je potpuno suludo u vrijeme kada se u javnosti priča o značajnom smanjenju mirovina za građane mlađe od 55 godina da se na ovakav način osigurava, da ne velimo kupuje jedan glas u Saboru obećanjem povećanja mirovina i isplatom zaostataka mirovina za ratne veterane HVO-a, dakle iz druge države. Činjenica da se taj sporazum potpisuje u ovakvom trenutku pokazuje u kakvoj je politički teškoj situaciji HDZ u ovom trenutku, kada se najvjerojatnije nalazimo na rubu još jednih izvanrednih izbora", ističe Klarić za RSE.

Jasmin Klarić: Ovo pokazuje i u kakvoj je politički teškoj situaciji HDZ
Jasmin Klarić: Ovo pokazuje i u kakvoj je politički teškoj situaciji HDZ


Bivši socijaldemokratski ministar rada i socijalnog sustava Mirando Mrsić u izjavi za RSE upozorava da se jedno oko novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja obećava, a da se već sada najavljuje da će se raditi sasvim drugo.

"Ono što se zna jest da će taj zakon koštati Hrvatsku izuzetno mnogo, ali opet – sa druge strane – zadnja izjava aktualnog HDZ-ovog resornog ministra Tomislava Čorića kada su ga pitali oko tog zakona bila je – da će taj zakon, kada se donese, biti u okviru financijskih mogućnosti Republike Hrvatske. Tako da je tu jedan nerazmjer između obećanja koja se daje pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane i onoga što gospodin Glasnović u njihovo ime zahtijeva, i onoga što će na kraju biti na papiru, i onoga što će država moći financijski podnijeti. Ali obećanja ništa ne koštaju", zaključuje Mrsić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG