Dostupni linkovi

Hil: Očekujemo objašnjenje od Srbije kakav je to dokument potpisan sa Rusijom


Kristofer Hil, Beograd, jul 2022.
Kristofer Hil, Beograd, jul 2022.

Američki ambasador Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je 26. septembra da očekuje od Srbije objašnjenje o tome kakav je dokument o saradnji potpisan sa Rusijom, nakon razgovora u Ujedinjenim nacijama (UN) u Njujorku.

Hil je na konferenciji za novinare nakon otvaranja regionalnog foruma "Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenima geopolitičke neizvesnosti" u hotelu Metropol rekao da "nije potpuno jasno" šta taj dokument sadrži, ali da "u ovom trenutku niko ne bi trebalo ništa da potpisuje sa Rusijom".

"Niko ni ne potpisuje bilo šta (sa Rusijom). Teško nam je da razumemo ali očekujemo objašnjenje", rekao je Hil.

Ambasador je dodao da Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU), kao i u oslobađanju od energetske zavisnosti od Rusije "koja se zasniva na ucenama", ali da će ta pomoć biti onolika koliko Srbija bude tražila.

Hil je naveo da SAD žele da čuju šta je to što Srbija želi potpisivanjem sporazuma sa državom koja je "brutalno napala svog suseda" i preti upotrebom nuklearnog oružja.

Ministri spoljnjih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov potpisali su 23. septembra u Njujorku u prostorijama ruske misije pri UN, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine UN, Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine, za koji je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova naveo da je u pitanju "tehnički dokument".

Žofre: Srbija da stane uz EU, potpisivanje sporazuma sa Rusijom šalje suprotnu poruku

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre izjavio je septembra da je Srbija potpisala dokument o saradnji sa Rusijom u vreme kada već sedam meseci traje ruska agresija na jednu suverenu zemlju i u trenutku kada je Rusija počela da sprovodi odluku o mobilizaciji 300.000 svojih građana za rat sa Ukrajinom i da preti upotrebom nuklearnog oružja.

Antiratne poruke iz Beograda na protestu protiv mobilizacije u Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Žofre je, na konferenciji za novinare nakon otvaranja regionalnog foruma "Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenima geopolitičke neizvesnosti" u hotelu Metropol, rekao da EU u svemu tome "očekuje od Srbije da stane uz nju u odbrani evropskih vrednosti i međunarodnog prava".

"Potpisivanjem sporazuma o saradnji sa Rusijom Srbija je poslala potpuno suprotnu poruku, bez obzira što je rekla da neće priznati rezultate referenduma koji Rusija sprovodi na okupiranoj teritoriji Ukrajine", rekao je Žofre odgovarajući na pitanje novinara.

On je podsetio da je Srbija na putu priključenja EU i da se od nje očekuje usklađivanje spoljnje politike sa EU, uključujući i uvođenje sankcija Rusiji.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG