Dostupni linkovi

Visoki predstavnik u BiH: Svi imaju pravo na sigurnost


Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, na konferenciji za medije 8. decembra 2021.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt osudio sve učestalije korištenje zapaljive retorike i povećanje broja incidenata koji su se dogodili tokom posljednjih nekoliko dana u raznim dijelovima BiH.

Ocijenio je kako to sve vodi ka destabilizaciji mira i sigurnosti.

''Agresivna retorika i potezi, bez obzira od koga dolaze, kojima se poziva na nasilje ili vraćaju mračne slike iz rata, izazivaju zabrinutost javnosti u cijeloj državi i predstavljaju neprihvatljivo ponašanje. Svi u BiH, bez obzira na vjersku, kulturnu ili nacionalnu pripadnost, imaju pravo na sigurnost u svakom dijelu svoje države'', saopćio je Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH.

OHR navodi da izabrani organi vlasti u svakom entitetu i u svakom kantonu imaju dužnost da osiguraju da to bude tako i da policijski organi istraže svaki incident koji unosi nemir u stanovništvo kao što se desilo zbog incidenata prošle sedmice.

Misija Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH je u srijedu, 12. decembra također izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog incidenata koji su se desili u Bijeljini-Janja, Prijedoru, Brčkom, Gacku, Istočnom Sarajevu, Ilidži, u Foči, Doboju te u Bužimu.

U bh. entitetu Republika Srpska je 9. januara održana proslava Dana Republike Srpske, datuma kada su bosanski Srbi proglasili neovisnost 1992. godine, što je izazvalo rat u kojem je ubijeno 100.000 ljudi.

Proslavu Dana Republike Srpske 9. januara Ustavni sud BiH je 2019. godine proglasio neustavnom.

Proslava u Banjaluci uprkos neustavnosti praznika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Kroz Banja Luku, grad u sjeverozapadnoj Bosni u kojem je smještena većina entitetskih institucija, održan je i marš naoružane policije.

Provokacije i uvrede koje su se ogledale u pjevanju nacionalističkih pjesama, te veličanja ratnih zločinaca zabilježene su u gradovima Bijeljina (sjeveroistok BiH) Gacko i Foča (jugoistok BiH), te Prijedoru (sjeverozapad BiH).

U Brčko distriktu BiH, policija je 9. januara čuvala grafit posvećen žrtvama genocida u Srebrenici, obnovljen nakon što je večer prije, 8. januara uništen. U tom gradu je zabilježena i bakljada lokalne navijačke grupe posvećena neustavnom Danu RS.

U Bužimu, gradu na sjeverozapadu Bosne, u utorak, 11. januara je obilježena 29. godišnjica od akcije “Munja 93”, koju je 1993. godine izvela bužimska brigada Armije BiH protiv jedinica Vojske Republike Srpske.

Na skupu koji je prenošen preko društvenih mreža okupili su se, između ostalih, i bivši borci i članovi njihovih porodica, uključujući malodobnu djecu.

Uzvikivani su ratni i vjerski pokliči, uz ratnu ikonografiju, pjesme, kao i izjave boraca i ratnih komandanata.

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su u utorak, 11. januara vlasti BiH da istraže izvještaje prema kojima se na zabranjenim ceremonijama u entitetu Republici Srpskoj prošlog vikenda veličalo ratne zločince i ciljalo na povratnike.

U ponedjeljak, 10. januara Evropska unija je saopćila da vodstvo Republike Srpske riskira sankcije i gubitak pomoći ako nastavi poticati tenzije.

XS
SM
MD
LG