Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ingliš: SAD i EU imaju jedinstven stav o rješenjima za BiH


Charles English, Foto: Midhat Poturović
Američki ambasador u BiH Čarls Ingliš poručio je političkim liderima u BiH da trebaju da iskoriste pažnju koju im posvećuju SAD i EU, odbacujući spekulacije da između Evrope i Amerike postoje nesuglasice i različiti pogledi na rješavanje problema u BiH.

Prema njegovim riječima, ključ uspjeha razgovora je u kompromisu i postizanju sveobuhvatnog uravnoteženog rješenja.

"EU i SAD su, radeći zajedno na najvišim nivoima, došle u BiH da bi se postigli rezultati. Da to nije cilj, ne bi ni dolazili. Plan naših lidera bio je da se prezentuje paket prijedloga u kome bi bio ponuđen set prijedloga koji bi bio dovoljno sveobuhvatan da omogući da se BiH kreće brže ka EU i ukoliko budete željeli prema NATO savezu", izjavio je Ingliš za "Nezavisne novine".

Ingliš naglašava da se sam vrh Evrope i SAD fokusirao sada na nastojanja da se riješe problemi u BiH.

"Zato vas molim da to smatrate važnom indikacijom značaja kojeg ovi lideri pridaju svom angažmanu sa političkim liderima u BiH. Puno je važnih problema u svijetu i ovakva vrsta pažnje koju lideri posvećuju BiH ne može trajati suviše dugo i veoma je važno da lideri iskoriste tu priliku i rade sa nama da iskoriste situaciju koja ide u prilog svima u ovoj zemlji", dodao je Ingliš.

Američki ambasador kaže da je zadovoljan kako teku konsultacije eksperata SAD i EU sa političkim liderima koje će prethoditi nastavku razgovora na Butmiru, zakazanom za 20. oktobar.
XS
SM
MD
LG