Dostupni linkovi

Ingliš: Nije vrijeme za ukidanje entitetskog glasanja


Charles English
Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš izjavio je kako nije vrijeme da se u BiH ukine entitetsko glasanje, ali nije odbacio mogućnost da to pitanje bude jedna od tema nastavka "butmirskih razgovora".

On je kazao da se SAD slažu sa Evropskom i Venecijanskom komisijom da entitetsko glasanje blokira rad institucija u BiH.

"Kada je Venecijanska komisija pre četiri godine iznela svoj zaključak da entitetsko glasanje predstavlja smetnju, takođe je saopštila da politička situacija nije takva da bi se to promijenilo", rekao je Ingliš u četvrtak uveče za banjalučku Alternativnu televiziju (ATV).

On je ocijenio da je politička situacija u BiH osjetljivija danas nego prije četiri godine.

Ambasador je kazao da će u razgovoru političkih lidera iz BiH sa predstavnicima SAD i EU u Butmiru 20. oktobra biti razmotrena pitanja koja je pokrenula Evropska komisija u vezi sa ljudskim pravima, i pitanja koja treba da obezbede kompetencije državi da bi vodila BiH u pregovore sa EU.

"Takođe, na dnevnom redu je pitanje efektivnosti države u procesu odlučivanja", naveo je Ingliš.

Prema njegovim riječima, u nastavku razgovora u Butmiru pojaviće se i detaljan paket ustavnih promjena.

Ingliš je još kazao da između SAD i EU koje su zajedno pripremile taj paket, ne postoje razlike prema BiH.

"Dokument nije predstavljen u Butmiru 9.oktobra, jer je veoma detaljan, a u detaljima se lako pogriješi", naveo je on.

Komentarišući tvrdnju premijera RS Milorada Dodika da je predstavnicima SAD i EU saopštio da će tražiti da u Ustav BiH bude ugrađeno pravo entiteta na referendum, američki ambasador je kazao da SAD priznaju BiH kao suverenu državu, čiji se teritorijalni integritet ne može dovesti u pitanje.
XS
SM
MD
LG