Dostupni linkovi

Na Cetinju umalo tuča u parlamentu, sjednici prethodio protest protiv Andrije Mandića


Protest na Cetinju protiv Mandića, incident u Skupštini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

Protest na Cetinju protiv Mandića, incident u Skupštini

Na početku sjednice Skupštine Crne Gore na Cetinju 7. marta umalo je došlo do tuče između poslanika proruskog bivšeg Demokratskog fronta (DF) i opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

Uoči i tokom održavanja sjednice nekoliko stotina građana je protestvovalo ispred zgrade parlamenta, iz revolta zbog dolaska šefa parlamenta Andrije Mandića. Zgradu su čuvale jake policijske snage.

Protest ispred Parlamenta na Cetinju koji je prethodio incidentu između poslanika
Protest ispred Parlamenta na Cetinju koji je prethodio incidentu između poslanika

Uvod u incident bila je izlaganje poslanika DPS Oskara Huterova, koji je između ostalog ocjenio da je Cetinje 'šifra opstanka Crne Gore':

"Zato ga četnički vojvoda mora uniziti sa kordonima policije. Mandiću vi ste rekli za ovaj grad da je sirotinja i da je jedini njegov značaj što je ođe rođen Aleksandar Karađorđević."

Na Huterove citate ranijih izjava Mandića o Cetinju, reagovali su poslanici Mandićeve stranke nakon čega je došlo, do verbalnog sukoba, međusobnog guranja i pokušaja fizičkog obračuna.

Mandić je dao pauzu a sjednica je nastavljena poslije 45 minuta.

On je rekao da nije siguran da su svi koji protestuju ispred parlamenta Cetinjani.

A okupljeni ispred parlamenta su transparentima kritikovali prorusku i nacionalističku politiku Mandića i njegov negativan odnos prema Cetinju.

Jake policijske snage spriječile da protestanti priđu zgradi Skupštine na Cetinju
Jake policijske snage spriječile da protestanti priđu zgradi Skupštine na Cetinju

"Mandiću promašio si prijestonicu", "Nećemo Putinove lame na čelu države", "Crna Gora je za EU", pisalo je na dijelu transparenata.

Okupljeni su skandirali: "Izdajniče", "fašisto".

U pozivu grupe građana na protest on je nazvan "Vučićevim vojvodom", uz podsjećanje na njegove izjave da je "Cetinje nebitno selo ispod Lovćena" i da mu treba oduzeti status Prijestonice.

Jake policijske snage, sa opremom za razbijanje demonstracija od jutarnjih sati do kraja zasijedanja parlamenta bile su raspoređene oko zgrade i okolnih ulica.

Zbog velikog prisustva policijskih snaga, protestvovao je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.

"Skandalozna opsada Cetinja i zgrade Prijestonice Cetinje zbog najavljenog mirnog protesta građanki i građana Crne Gore", napisao je Đurašković na mreži X.

Među demonstrantima su bili i poslanici opozicione Demokratske partije socijalista.

Jovan Vučurović iz Mandićeve stranke je kazao da je "grupa ekstremista bila nahuškana od dijela DPS-a da napadne srpske poslanike". Njegov automobil je gađan jajima.

Po Zakonu, svaka prva sjednica proljećnog zasjedanja počinje na Cetinju, a zasjedanje se nastavlja u Podgorici.

Poruke dijela protestanata na Cetinju
Poruke dijela protestanata na Cetinju

Mandić, lider srpske nacionalne stranke koja je bila dio nedavno rasformiranog proruskog Demokratskog fronta za predsjednika Skupštine izabran je 30.oktobra prošle godine.

On je nedavno u Podgorici primio predsjednika BiH entiteta Republike Srpske Milorada Dodika.

Tokom prijema nije bila istaknuta zastava Bosne i Hercegovine već samo zastava entiteta Republike Srpske, zbog čega je Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo protestnu notu crnogorskim vlastima.

A to je bio jedan od razloga da opozicione stranke podnesu inicijativu za Mandićevo razrješenje sa čela Skupštine, ocjenjujući da je "grubo zloupotrijebio Skupštinu za partijske, nacionalističke i antievropske interese".

Inicijativa je podnijeta i zato što Mandić od početka godine u kabinet na počasno mjesto postavio trobojku, indentičnu narodnoj zastavi Srbije.

O Mandićevoj smjeni će se raspravljati u ponedjeljak 11. marta.

XS
SM
MD
LG