Dostupni linkovi

Savjet za bezbjednost Crne Gore: Nadležni da osiguraju mir za ustoličenje Joanikija


Session of the Council for Defense and Security of Montenegro, at which the security situation was analyzed due to the enthronement of the Metropolitan of Montenegro and the Littoral of the Serbian Orthodox Church (SPC), Joanikije, in Cetinje
Session of the Council for Defense and Security of Montenegro, at which the security situation was analyzed due to the enthronement of the Metropolitan of Montenegro and the Littoral of the Serbian Orthodox Church (SPC), Joanikije, in Cetinje

Savjet za odbranu i bezbjednost Crne Gore, koji je održan 26.avgusta zbog bezbjednosnih izazova pokrenutih najavljenim ustoličenjem mitropolita Srpske pravolavne crkve Joanikija, pozvao je sve društveno-političke aktere na mir, suzdržanost, toleranciju, razumijevanje, međusobno poštovanje i uvažavanje, kao i poštovanje Ustava i zakona.

„Savjet očekuje da Vijeće za nacionalnu bezbjednost nastavi da kontinuirano koordinira i usmjerava obavještajno bezbjednosni sektor, razmatra bezbjednosnu situaciju, kao i donosi zaključke i smjernice u vezi sa radom organa koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor i Biroa za operativnu koordinaciju“, navedeno je u saopštenju iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića nakon održane sjednice a u kome se dodaje da:

“Savjet očekuje od nadležnih državnih organa da sprovedu sve neophodne aktivnosti kako bi osigurali mir, sigurnost i bezbjednost svakog građanina, kao i poštovanje ljudskih prava i vjerskih sloboda”.

Mitropolija SPC u Crnoj Gori je najavila za 5. septembar ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, uz prisustvo patrijarha Porfirija i drugih najviših predstavnika Srpske pravoslavne crkve i vjernika. Tom činu se protive crnogorske nacionalne organizacije, opozicione političke partije na čelu sa Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića i sama Opština Cetinje.

Protestni skup protiv održavanja ustoličenja mitropolita Joanika je održan 22. avgusta na Cetinju kada je poručeno da to ustoličenje predstavlja “okupaciju, klerikalizaciju i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani srpski svet”.

Mitropolit Joanikije je odbacio optužbe da ga je poslala Srbija u Crnu Goru i naveo da nije došao u Crnu Goru da je okupira, te naglasio da je zakonito izabran za mitropolita crnogorsko primorskog.

Sjednicom Savjeta za odbranu i bezbjednost je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a učestvovali članovi Savjeta: predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić, kao i po pozivu ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić.

Osim o bezbjednosnom aspektu ustoličenja mitropolita Joanikija, Savjet za odbranu i bezbjednost utvrdio je “Pravila angažovanja i nacionalna ograničenja pripadnika Vojske Crne Gore za vrijeme učešća u misiji KFOR u Republici Kosovo”, navedeno je na kraju saopštenja iz Đukanovićevog kabineta.

Mitropolit Joanikije je odbacio optužbe da ga je poslala Srbija u Crnu Goru i naveo da nije došao u Crnu Goru da je okupira, te naglasio da je zakonito izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Najviši državni zvaničnici su najavili da će institucije izraditi procjenu bezbjednosnog rizika u odnosu na ceremoniju ustoličenja Joanikija na Cetinju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG