Dostupni linkovi

Barozo zabrinut zbog odugovlačenja Češke


Žoze Manuel Barozo
Žoze Manuel Barozo
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je u sredu da je zabrinut zbog odugovlačenja ratifikacije Lisabonskog sporazuma u Češkoj, preneo je lider čeških socijaldemokrata Jirži Paroubek posle sastanka sa Barozom u Briselu.

Barozo je u utprak u sedištu EU razgovarao sa liderom čeških konzervativaca Mirekom Topolanekom. Na dnevnom redu bila je samo jedna tema: odugovlačenje Češke da dovrši ratifikaciju sporazuma o reformi evropskih institucija, pošto Češki evroskeptični predsednik Republike Vaclav Klaus odbija da ga potpiše iako su ga odobrila oba doma Parlamenta, navodi Beta.

I sa Topolanekom kao i sa Paroubekom, Baroza je zanimalo kakve nove komplikacije za ratifikaciju Lisabonskog sporazuma u Češkoj donosi jučerašnja tužba grupe 16 čeških konzervativnih senatora koji ukazuju da taj sporazum EU nije u skladu sa češkim Ustavom.

"Barozo je kazao da je veoma uznemiren i da poziva sve češke političke stranke u Parlamentu da nađu rešenje", rekao je Paroubek Češkom radiju. Lider socijaldemokrata je rekao da mu je Barozo potvrdio isto što i Topolaneku: da, ako Irci kažu u petak na ponovljenom referendumu DA sporazumu, a on propadne zbog Češke, EU će se rukovoditi Sporazumom iz Nice koji predviđa smanjenje broja evropskih komesara, te bi Češka lako mogla da ostane bez svog predstavnika u Evropskoj komisiji.

Da Češka konačno okonča ratifikaciju Lisabonskog sporazuma pozvao je u sredu u Pragu i bivši šef nemačke diplomatije Hans Ditrih Genšer na obeležavanju 20. godišnjice otkako su istočni Nemci dobili dozvolu da iz zapadnonemačke ambasade u Pragu otputuju slobodno na Zapad.

"Lisabonski reformski sporazum je nužan za funkcionisanje Evropske unije i svi u Češkoj bi trebalo da uvide njegov značaj", rekao je Genšer na predavanju u Pragu.

"Preporučujem svima u Pragu gde su se odigrali presudni događaji za prevazilaženje hladnog rata, savetujem vam svima da je veoma važno da nikada ne zaboravimo da najsrećniji trenutak u Evropi, godina velike revolucije za slobodu 1989. godine nije samo godina sećanja, već bi trebalo da bude obaveza i za dalja dela", rekao je Genšer.

Češka je uz Irsku i Poljsku jedna od tri zemlje koje još nisu ratifikovale Lisabonski sporazum. Irci o sporazumu odlučuju u petak na ponovljenom referendumu, dok je predsednik Poljske Leh Kačinjski kazao da će ga potpisati čim ga prihvate Irci.

Jedini rizik ostaje tako Češki predsednik Vaclav Klaus, najžešći protivnik dublje integracije EU koji čeka na odluku Ustavnog suda. To može da potraje i mesecima, iako je Ustavni sud u sredu najavio da će o toj žalbi odlučivati po hitnom postupku.
XS
SM
MD
LG