Dostupni linkovi

Čeku se vraća na Kosovo


Agim Čeku ispred sudnice u Čustendilu
Agim Čeku ispred sudnice u Čustendilu

Gzim Kasapoli, portparol Socijaldemokratske partije Kosova, čiji je lider Agim Čeku, u četvrtak uveče je izjavio da je sud u Čustendilu oslobodio Čekua i da on nema obavezu da ostane u Bugarskoj.

„Sud je oslobodio gospodina Čekua. Tužilaštvo ima pravo da podnese žalbu na sudsku presudu u roku od tri dana, ali mi imamo garancije da se to neće dogoditi. Predsedbik SDP je slobodan da se vrati na Kosovo ali je dužan da se ukoliko tužilaštvo podnese zaalbu na oslobađajuću presudu javi u sudu 2 jula“, rekao je Kasapoli, koji se nalazi u Čustendilu.

On je rekao da je bivši premijer Kosova uhapšen na osnovu nezakonite poternice iz Srbije koja, kako je rekao, od 12 juna 1999 godine nema nikakve ingerencije na Kosovu.

Sud u Čustendilu je danas dva puta odlagao suđenje Čekuu na osnovu zahteva Srbije za izručenje, dok je premijer Kosova Hašim Tači, preko branilaca Čekua dostavio pismo u kojem se ističe da Čeku, kao bivši premijer uživa diplomatski imunitet. Istovremeno sudu je dostavljeno pismo misije UN na Kosovu kojim se ističe da je Čeku pod njihovom jurisdikcijom.

Premijer Čeku ja uhapšen 23. juna na ulasku iz Makedonije u Bugarsku.

U optužnici koju je pravosuđe Srbije podiglo protiv Čekua, na teret mu se, kao bivšem komandantu OVK, na osnovu komandne odgovornosti, stavlja ubistvo 669 Srba i 18 pripadnika drugih nealbanaca.

Ministarstvo pravde Srbije je nakon hapšenja zatražio njegovo izručenje pravosudnim organima u Srbiji.

Čeku je do sada dva puta hapšen, u Sloveniji i Mađarskoj, ali je oba puta oslobođen. U maju 2009, on je proteran iz Kolumbije, na osnovu poternice Interpola.
XS
SM
MD
LG