Dostupni linkovi

Potraga za nestalima: Čeka se dozvola Srbije za iskopavanja kod Novog Pazara


Novi Pazar
Novi Pazar

Tri meseca od poslednjih iskopavanja u potrazi za masovnom grobnicom u selu Kozarevo kod Novog Pazara, koje je završeno bez rezultata, srpske vlasti nisu saopštile kada se može očekivati ponovno iskopavanja u toj zoni. Iskopavanja su vršena s desne strane reke Kozarica, dok je kosovska strana poslala zahtev da se iskopavanje izvrši i sa leve strane.

Prenk Đetaj, rukovodioc vladine Komisije za nestala lica na Kosovu, kaže da kosovska strana poseduje informacije da na toj strani postoji grobnica.

Zahtev za ponovna iskopavanja poslat je i za lokaciju u Rudnici kod Raške, blizu koje je već otkrivena jedna grobnica u kojoj su pronađeni ostaci od preko 60 Albanaca ubijenih tokom rata.

„Čekamo dozvolu srpskih vlasti za iskopavanja na levoj strani reke Kozarica. A što se Raške tiče, to nije okončano. Ima mesto za koje se sumnja da postoji grobnica, Jalovište. Odgovor još uvek nismo dobili, ali insistiramo da se uradi procena“, kazao je on.

Đetaj dodaje da će kosovska strana ponoviti ovaj zahtev i tokom sastanka radnih grupa Kosova i Srbije krajem ovog meseca ili početkom avgusta. Jedan takav sastanak je trebao da se održi u junu, ali je bio odložen.

On ističe i da tokom ovogodišnjih iskopavanja nije bilo očekivanih rezultata.

„Ovo nije bila dobra godina za sada, zato što nema ugovorene kompanije koja bi trebala da vrši iskopavanja. Još uvek je u proceduri potpisivanje ugovora. Nadam se da će se ovo pitanje do ponedeljka rešiti, zato što je istekao rok od ranijeg ugovora. Od 27.maja kompanija koja vrši iskopavanja nema ugovor“, naglasio je on.

Planiranje za iskopavanje još uvek je u rukama misije EULEX.

S druge strane, nedostataka je bilo i u procesu identifikacije posmrtnih ostataka koji su pronađeni u masovnim grobnicama.

Direktor sudske medicine Arsim Grđaljiu kaže da se već 10 meseci čeka na rezultate Međunarodne komisije za nestala lica, u čijim se laboratorijama vrše analize DNK-a.

„Stigle su samo oko 20 analize, za slučaj Čabrat. U međunarodnoj komisiji su namrekli da nemaju dovoljno fondova, ali nešto je od EU već izdvojeno u junu. Nadam se da je komisija to dobila i da ćemo uskoro dobiti analize kako bi nastavili da se bavimo dalje sa ovim slučajevima, zato što zavisimo od analiza DNK-a“, kaže on.

Bez te analize, nepoznat je i tačan broj osoba čiji se ostaci nalaze u mrtvačnici sudske medicine. Što se slučaja Čabrat tiče, kaže Grđaljiu, EULEX je predao 103 uzoraka, ali sve dok se ne dobiju rezultati nemoguće je znati o koliko se osobama radi.

Grđaljiu potvrđuje da sastanaka sa srpskom stranom nije bilo već sedam meseci zato što je predsednik radne grupe Kosova Pajazit Nushi imao zdravstvenih problema.

Na osnovu zvaničnih podataka, na Kosovu se i dalje kao nestalo vodi preko 1.600 lica, od kojih su više od 500 iz srpske zajednice.

Inače, tokom 2014. u Rudnici kod Raške iskopani su posmrtni ostaci ukupno 54 lica iz okoline Srbice i Glogovca.

XS
SM
MD
LG