Dostupni linkovi

Čelnici Bihaća spremaju proteste zbog migranata


Migranti u Bihaću
Migranti u Bihaću

Ukoliko ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, tokom posjete Bihaću, u četvrtak 5. jula predstavi konkretan plan zbrinjavanja migranata na području Bihaća i Velike Kladuše, te obeća njegovu hitnu realizaciju, vijećnici i gradonačelnik Bihaća otkazat će proteste najavljene za petak u Sarajevu, potvrdio je bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

Protesti zbog sve većeg priliva migranata koji ilegalno prelaze granicu i nedekvatne pomoći državnih organa, najavljeni su pred zgradom Vijeća ministara.

Iako su najavili da će u petak 6. jula put Sarajeva kako bi pred sjedištem Vijeća ministara održali proteste zbog neadekvatne reakcije na migrantsku krizu, koja se ponajviše osjeća u ovom dijelu zemlje, vijećnici Gradskog vijeća Bihać i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić odustali su trenutno od puta.

Naime, kako je kazao gradonačelnik Fazlić, sačekat će rezultate sutrašnjih razgovora sa ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem:

„Mi ne želimo od toga da pravimo nikakvu kampanju, mi ne želimo da idemo u Sarajevo na proteste zbog protesta. Mi želimo jednostavno da natjeramo nadležne institucije da rade svoj posao. Ukoliko budemo imali uvjeravanja i jasan program šta će se uraditi, sa jasnim rokovima i ko će to uraditi, predložit ću danas Gradskom vijeću da se ne ide na proteste u Sarajevo.“

Davor Župa, predsjedavajući Gradskog vijeća Bihać, kaže da nije optimista:

„Ja nisam optimista, ali volio bih da me iznenade naše vlasti, da se najzad pokažu odgovornim, da se barem nešto pokrene, da se vidi da se radi. Pa ćemo vidjeti rezultate, popraviti ih, pojačati, smanjiti.“

Istovremeno, bihaćki gradonačelnik Šukret Fazlić uputio je urgenciju Ministarstvu unutrašnjih poslova USK i ministru Anelu Ramiću, tražeći da policija na čijem je čelu što prije isprazni i premjesti migrante iz zgrade Doma penzionera, da se uklone šatori kod Đačkog doma, trim staze i Partizanskog groblja, da se odredbe o javnom redu i miru dosljedno primjenjuju, da se poveća broj i prisustvo pripadnika policije na ulicama i da se počnu kontrolisati i kažnjavati autoprevoznici koji vrše transport migranata.

Bihać: Migranti i izbjeglice na pomoći Crvenog križa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

U Crvenom križu Grada Bihaća, koji je nosioc aktivnosti oko prihvata i zbrinjavanja migranata i koji svakodnevno priprema oko 900 obroka, kažu da broj migranata svakodnevno raste.

„Oko Đačkog doma počelo se dizati šatorsko naselje. Znači, to je već nešto što prelazi neku granicu, taj broj je sada vjerovatno preko 2.500 migranata koji se trenutno nalaze u gradu“, Selam Midžić, sekretar Crvenog križa GB.

Iako je međunarodna organizacija za migracije dodijelila sredstva za ovu svrhu, ona još uvijek nisu operativna i Crveni križ ove aktivnosti još uvijek provodi, zahvaljujući donacijama domaćih i stranih humanitarnih udruženja i građana Unsko-sanskog kantona.

„Trebalo je da u ovom mjesecu ta sredstva budu operativna, međutim, nisu još“, rečeno je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG