Dostupni linkovi

Firma iz Srbije odustala od kupovine Đukanovićeve banke u Crnoj Gori


Prva banka
Prva banka

Firma iz Srbije, koje je bila zainteresovana za kupovinu do 50 odsto akcija u Prvoj banci, čiji je većinski vlasnik Aco Đukanović, brat višedecenijskog premijera i crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, odustala je od tog zahtjeva, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa iz Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG i dalje ne otkrivaju o kojoj firmi iz Srbije je riječ.

"Podnosilac zahtjeva u toku sprovođenja postupka ispitivanja ispunjenosti propisanih uslova za izdavanje odobrenja, sredinom novembra odustao je od zahtjeva, pa je Centralna banka donijela rješenje kojim se postupak obustavlja", navode iz ove monetarne institucije.

Drugih zahtjeva za izdavanje odobrenja u vezi sa namjerom kupovina akcija Prve banke nije bilo.

Nepoznata firma iz Srbije je zahtjev za kupovinom uputila krajem oktobra, kada je CBCG započela analizu finansijskog stanja potencijalnog kupca Prve banke.

Biznismen Aco Đukanović posjeduje oko 41 posto akcija Prve banke, državna Elektroprivreda nešto manje od 20 posto. Ostalo su vlasnici koji posjeduju od jedan i četiri posto akcija. Mnogi akcionari su sakriveni iza kastodi računa.

Milo Đukanović je imao oko sedam posto akcija, ali je izašao iz vlasništva 2013. dok je njihova sestra Ana Đukanović imala nešto više od jedan posto.

Inače, istorijat Prve banke obilježen je kontroverzama. Aco Đukanović je krajem 2006. kupio akcije Nikšićke banke, kojoj je godinu kasnije promijenio ime u Prva banka Crne Gore.

Rad je počela brzim rastom. Uprkos tome što je privatna dobila je državnu pomoć čije je vraćanje obilježeno sumnjama u regularnost.

Od početka rada do smjene Demokratske partije socijalista avgusta 2020. u banci su depozite imale državne kompanije, brojna ministarstva i druge državne institucije, lokalne samouprave i biznismeni koji su bili bliski tada vladajućoj partiji.

Analizu poslovanja Prve banke radila je 2012. godine i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije u čijim je izvještajima naveden niz navodno nezakonitih aktivnosti banke.

"Tu banku dominantno je koristila država za skoro sve poslove. Znamo da su brojni državni organi i kompanije, pogotovo Elektroprivreda imali neku vrstu obaveze da sredstva drže u Prvoj banci bez obzira što su im možda druge banke nudile povoljnije uslove", kazala je ranije za RSE Vanja Ćalović Marković.

"Dokumenti otkrivaju korupciju, pohlepu i nestručnost. Pri sklapanju ovih poslova banka nije poštovala Zakon o sprečavanju pranja novca, vlastita pravila, niti je slijedila dobru bankarsku praksu."

Jedna od krivičnih prijava MANS je od Specijalnog tužilaštva tražilo provjeru poslovanja Prve banke kada je u pitanju dodjela neuobičajeno povoljnih kredita, uključujući i višemilionski kredit Darku Šariću koji je osuđen u Srbiji za krijumčarenje narkotika.

XS
SM
MD
LG