Dostupni linkovi

Čavalić: Vještačka budžetska kriza u Federaciji BiH


Parlament Federacije BiH.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar iz Tuzle, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega je u Federaciji BiH došlo do budžetske krize -- jednog od spornih pitanja u funkcionisanju vlasti u Federaciji BiH koja je blokirana mjesecima.

Parlament fedracije BiH će o budžetu od 2,9 milijardi maraka, ili 135 miliona više nego prošle godine -- rasptavljati u srijedu.

  • Ni razvojni, ni socijalni

Ovo je zaista očekivana kriza – ne zaboravite, nalazimo se u 2018. godini koja je izborna godina.

Međutim, postoji i jedan optimizam koji se tumači čisto iz pragmatičnih razloga: nacrtom ovog budžeta jedan značajan dio ide u kapitalne investicije, a to su veliki infrastrukturni projekti, nešto što građani imaju priliku da vide tokom izbora.

Ovakav budžet koji sam ocijenio da nije ni razvojni, da nije ni socijalni, već izborni, zaista nikome na vlasti nije u interesu da se on ne donese.

  • Ucjenjivačka politika

Ovo je samo jedna u nizu političkih vještačkih kriza, koje se, nažalost, reflektuju na našu ekonomiju, ali zaista vjerujem -- evo, bile su konsultacije sa MMF-om -- da će se ovo riješiti već naredne sedmice, u ovom mjesecu.

Ovo je samo jedan vještački produkt ucjenjivačke politike, nešto na što smo već navikli.

Dosadašnji rad Vlade Federacije BiH pokazao je da ipak, ukoliko dovoljno dugo tražite nešto, to ćete postići. Najbolji primjer je Zakon o PIO, gdje je koeficijent rastao shodno zahtjevima različitih strana.

  • Izborni budžet

Ako bismo sada analizirali budžet Federacije – interesantno je da mali prostor, možda pola budžeta, je ostavljen političarima da donose odluke u vezi istog.

Napominjem da značajan dio, 1,3 milijarde KM planiranih budžetom za 2018. godinu ide na servisiranje duga, što znači da naši donosioci odluka u vezi budžeta imaju mali prostor za bilo kakve manipulacije budžetom i to je razlog što postoji dosta ucjenjivačke politike, dosta zahtjeva različitih strana.

Ipak, generalno postoji jedan glavni motiv koji ujedinjuje sve zainteresovane strane oko budžeta – to su predstojeći izbori, to je izborni budžet.

XS
SM
MD
LG