Dostupni linkovi

Pismo za Google zbog CarGo u Beogradu


Vuk Guberinić, direktor preduzeća CarGo Technologies kaže da su na udaru taksi kartela, ilustrativna fotografija

Kompanija CarGo i istoimeno udruženje građana zatražili su smenu Zorane Mihajlović, ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije, i za 1. mart najavili protest u Beogradu.

Vuk Guberinić, direktor preduzeća CarGo Technologies, koje zajedno sa Udruženjem građana CarGo organizuje prevoz putnika, rekao je da su na udaru taksi kartela.

"Gospođi ministarki nije išlo u prilog to što mi radimo. Po instrukciji i u koordinaciji sa drugim institucijama, koje je zloupotrebila, sprovodi hajku kako bi se ugušio i ugasio CarGo tako što će da kriminalizuju ovo što mi radimo", naveo je Guberinić.

Zahtev za smenu Zorane Mihajlović (na fotografiji)
Zahtev za smenu Zorane Mihajlović (na fotografiji)

Firma CarGo ima internet aplikaciju za jeftinu vožnju, slično globalnim kompanijama kojima su se u pojedinim zemljama protivili taksisti, i u Srbiji posluje četiri godine. Za sebe kažu da nisu taksi niti javni prevoz, već da kroz udruženje sa 120.000 ljudi usluge nude isključivo svojim članovima.

Uz obrazloženje da Car Go radi protiv propisa, inspekcije su u poslednjih par meseci oduzele tri vozila članova tog udruženja uz pomoć prikrivenog islednika, odnosno inspektora koji je vožnju naručio predstavljajući se kao putnik, a pre par dana u Beogradu četvrto nisu uspele jer su ih sprečili građani.

"CarGo je postao lovina. Čak je gospođa ministarka došla do toga da piše Google-u da zabrani i izbriše mobilnu aplikaciju CarGo sa Google Store-a. Pa, gde vi živite gospođo ministarka, verovatno u Severnoj Koreji", rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana CarGo.

Nakon press konferencije CarGo-a, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, saopštilo je da je Radna grupa Vlade Srbije za analizu predloga propisa taksi prevoza, osudila pokušaj sprečavanja službenog lica u oduzimanju, kako je navedeno, vozila nelegalnih prevoznika i pozvala na suzbijanje sive ekonomije u drumskom transportu.

U isto vreme, u Srbiji od juna 2018. godine radi Yandex Taxi, najveći ruski onlajn servis za naručivanje vožnji, i to tako što za njih vozi jedan broj vozača iz registrovanih taksi udruženja. Srbija je prva zemlja u Centralnoj Evropi i jedanaesta u svetu u kojoj posluje IT gigant iz Rusije.

Vuk Guberinić rekao je da ne vidi razlog da se firmi CarGo, koja je registrovana u Srbiji, zabrani rad, dok druga slična, registrovana u inostranstvu, nema smetnje.

"Svaki put kada građani Srbije karticom plate svoju vožnju Jandeksu taj novac preko deviznih odliva završi u Holandiji. Ostavićemo nadležnima da utvrde šta se dalje dešava sa tim novcem, ali to je najveća razlika između ove dve firme”, naveo je Vuk Guberinić, direktor kompanije CarGo Technologies.

U Srbiji od juna 2018. godine radi Yandex Taxi, najveći ruski onlajn servis za naručivanje vožnji, i to tako što za njih vozi jedan broj vozača iz registrovanih taksi udruženja
U Srbiji od juna 2018. godine radi Yandex Taxi, najveći ruski onlajn servis za naručivanje vožnji, i to tako što za njih vozi jedan broj vozača iz registrovanih taksi udruženja

Iz kompanije CarGo, za koju procenjuju da vredi nekoliko miliona evra i koja upošljava 1.000 ljudi, kao jedan od problema naveli su da ih predstavnici Ministarstva saobraćaja, od kada postoji firma, nisu primili na razgovor.

Aleksandar Vučić, iz CarGo udruženja, kaže da nije pomoglo ni to što se zove isto kao aktuelni predsednik Srbije.

"Da je do imena i prezimena drugačije bi se stvari izgleda odvijale", zaključio je Vučić.

Najavljeno je da će na protestu u petak biti 500 vozila članova CarGo udruženja i da će kolona krenuti u 12 sati iz Novog Beograda na okupljanje u 15 sati pred zgradom Vlade. Odgovore na pitanja u vezi sa CarGo prevozom Radio Slobodna Evropa do zaključenja ovog teksta nije dobio od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG