Dostupni linkovi

Nenad Čanak podneo ostavku i priznao da se tukao


Nenad Čanak u poslaničkoj klupi
Nenad Čanak u poslaničkoj klupi
Vojvođanski političar Nenad Čanak podneo je ostavku na mesto poslanika u Skupštini Srbije i priznao da je učestvovao u fizičkom obračunu ispred jedne novosadske kafane. Istovremeno, prozvao je parlament zato što ga nije zaštitio od javnog linča koji je usledio nakon incidenta.

Nakon višednevnog nagađanja u medijima, slučaj Nenada Čanka dobio je epilog. Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine izašao je pred novinare u Skupštini i opisao šta se dogodilo tokom vikenda ispred kafane u Novom Sadu u incidentu sa Beograđaninom Pavlom Lešanovićem.

“Izvadio sam ga iz kola, bacio štap u stranu i počeo da ga tučem, pesnicama. Neki ljudi su se uključili i razdvojili nas. Tražio sam od vozača da takođe izađe iz kola, pitao sam ga da li se poznajemo, on je rekao ne, a ja sam rekao – imate pet minuta da odete odavde. I to je ono što se dogodilo”, rekao je Čanak.

Do sukoba je, prema njegovim rečima, došlo nakon što je Lešanović u novosadskoj kafani pijan maltretirao njegovu bratanicu, a njega vređao. Čanak je dodao i da mu iz republičkog parlamenta nisu primili ostavku, uz obrazloženje da mora da je overi u sudu, na šta je papir sa ostavkom zgužvao i bacio ga.

Podsećamo, Pavle Lešanović je u nedelju sa podlivima i masnicama izašao pred kamere i optužio Čanka da ga je, sa članovima svog obezbeđenja, brutalno pretukao. U izjavi za RSE najavio je prijavu protiv vojvođaskog političara, nakon čega je i pokrenuta istraga.

“Opalio me je s onim štapom, oborili su me dole i šutirali me koliko god mogu u glavu, u leđa i u prepone, i na kraju su mi rekli da sam ja beogradsko gov...“, kaže Lešanović i tvrdi da ne zna šta je bio povod.

Po izlasku Lešanovića u javnost, Čanak je najpre negirao umešanost u fizički obračun, a njegov slučaj punio je naslovne strane u danima koji su usledili. U međuvremenu, u Novom Sadu osvanuli su grafiti kojima se lideru LSV preti smrću.

„Bilo je poprilično zlonamernih komentara, pre svega, vladajućih partija i mnoge stranke su, ne samo istrčale, nego i bukvalno donele presudu protiv gospodina Čanka“, navodi potpredsenik LSV Aleksandar Marton.

Udarac za Vojvodinu

Nenad Čanak u jednoj od akcija svoje stranke
Nenad Čanak u jednoj od akcija svoje stranke
Nenad Čanak kontroverzna je, ali značajna figura na političkoj sceni Srbije još od devedesetih godina, kada je osnovao Ligu socijaldemokrata Vojvodine. Od tada je, kao stranački lider i poslanik republičkog parlamenta, bio jedan od najoštrijih i najdoslednijih boraca protiv Miloševićevog režima, nacionalizma i ratova.

Vodio je kampanju protiv Koštuničinog Ustava 2006., organizovao brojne antifašističke akcije, a poznat je i kao prvolinijaš u borbi za veću autonomiju Vojvodine. Upravo njegove snage našle su se na udaru Nikolićevih naprednjaka, koje su preuzele vlast i u Novom Sadu.

Zato političar Laslo Varga ocenjuje da je Čankova umešanost u kafanski incident veliki udarac za Vojvodinu.

„Da li je to kraj nečije političke karijere, zaista je u ovom trenutku teško procenjivati. Istraga treba da utvrdi šta se deslio, ali svakako da nije dobro za autonomiju Vojvodine ukoliko se politički akteri koji se za to zalažu nađu u središtu jednog ovakvog događaja“, ocenjuje Varga.

Zanimljivo je to da su novosadski incident među prvima osudili oni političari koji su i sami bili vinovnici sličnih fizičkih obračuna. I ne samo da su za to prošli nekažnjeno, nego su se danas vratili u ministarske fotelje. Poput lidera Nove Srbije Velimira Ilića koji je naveo da je - „bio mala beba u odnosu na ovo“.

Ilić govori o slučaju kada je tokom intervjua, zbog pitanja koje mu se nije svidelo, pred kamerama napao novinara, izvređao ga i šutnuo mu fasciklu. Tuče i psovke nisu retkost ni u srpskom parlamentu. Najviše ih bilo posle cepanja radikala i preletanja poslanika u Nikolićeve naprednjake. Bilo je tu i gađanja cipelama, zalivanja vodom... I to sve posle petooktobarskih promena. Pre toga, podsećamo kako je lider radikala, danas haški optuženik Vojislav Šešelj, nakon svađe u jednoj emisiji, naredio obezbeđenju da pretuku advokata Nikolu Barovića, a potom izjavio da se „okliznuo na koru od banane“.

Iako se nasilje i progon političkih neistomišljenika iz devedesetih godina, koji su se završavali i ubistvima, ne mogu porediti sa postoktobarskim incidentima kojima je uzrok najčešće bahatost političara, sociolog Ratko Božović ukazuje na kontinuitet.

„Ta priča je deo naše dramaturgije u kojoj je mržnja bila svuda prisutna i ona je proizvodila tu ostrašćenost koja je vodila u nasilje. Ona je prisutna svuda gde se dešava javno polje – od skupštine pa dalje. Prema tome, uspeli smo, ne da budemo u znaku stagnacije, nego u stanju regresije“, ocenjuje Božović.

Nijedan političar u Srbiji do danas nije adekvatno kažnjen zbog umešanosti u nasilne incidente. Da li će se koplja slomiti na vojvođanskom političaru? Nenad Čanak sam je sebe doveo u poziciju priželjkivanu od strane ksenofobičnih i nacionalističkih krugova u Srbiji, kojima je decenijama unazad trn u oku.
XS
SM
MD
LG