Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pacijenti u strahu od bolnice u Čačku


Bolnica u Čačku

U januaru ove godine u čačanskoj bilnici umrlo je za 50 odsto više pacijenata nego što je to bio slučaj tokom protekle tri godine, upozorio je čačanski lekar Aleksandar Radojević.

Prema njegovim rečima, situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi je katastrofalna, a za trenutno stanje je optužio aktuelni menadžment blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS). Direktor je zbog širenja panike protiv Radojevića podneo disciplinsku prijavu Ministarstvu zdravlja.

Kome da veruju sluđeni građani u trenutku kada jedan deo uglednih lekara napušta bolnicu i prelazi u privatnu praksu, a drugi doktori smiruju tenzije, govoreći da situacija nije ni lošija ni bolja nego u ostalim gradovima Srbije.

Lekar grudnog odeljenja Aleksandar Radojević ocenio je da u poslednjih četvrt veka, od kada on radi u bolnici, situacija situacija u ovoj ustanovi nikada nije bila gora.

Prema njegovim rečima, bolnici nedostaju neki od najosnovnijih lekova, u njoj nema dovoljno stručnog medicinskog kadra, a poseban problem predstavlja, kako je naglasio, činjenica da su na pojedinim odeljenjima redukovana dežurstva.

Zbog svega toga, navodi on, i ne čudi podatak da je u januaru u čačanskoj bolnici umrlo 250 pacijenata, što je preko 50 odsto više nego u prethodne tri godine.

"Vi nemate dežurnog ortopeda, nemate dežurnog neurologa, dežurnog urologa. Ima li šta hitnije u medicini od famoznog šloga ili napada bubrega ili teške fraktue i politraume", zapitao se Radojević.

Aleksandar Radojević: Brojni problemi u bolnici
Aleksandar Radojević: Brojni problemi u bolnici


S druge strane, pojedini čačanski lekari umiruju građane, tvrdeći da nema mesta panici.

"Rad i funkcionisanje naše bolnice nimalo se ne razlikuje od svih bolnica u Republici Srbiji. Dakle, kakva je sudbina i kakve su mogućnosti u drugim bolnicama tu smo negde i mi. Mi smo slika i prilika svega onoga što se dešava u srpskom zdravstvu", navodi doktor Miroslav Sretenović.

Načelnik internističkog sektora Opšte bolnice doktor Slobodan Gujaničić zamerio je svom kolegi Radojeviću na javnim istupima, koji, prema njegovom mišljenju, prouzrokuju veliku štetu.

"Mislim da su van lekarskog kodeksa i van kodeksa kuće u kojoj ta osoba radi", kratko je rekao Gujaničić.

Aleksandar Radojević ostaje pri svojim stavovima i ističe da mnogi čačanski lekari dele njegovo mišljenje, ali se plaše da iznesu svoj stav jer su uplašeni od gubitka posla.

"Veliki broj mojih kolega se plaši za svoju egzistenciju, naročito srednji i viši kadar. Naravno, i lekari su jako plašljivi. Ne žele da dođu u sukob sa menadžmentom bolnice, s obzirom da znaju da im slede sankcije", ističe Radojević.

U međuvremenu, sve veći broj čačanskih specijalista napušta bolnicu i posvećuje se privatnoj praksi. Uslovi rada u ovoj ustanovi su veoma loši, ocenjuje predsednik Sindikata lekara i farmaceuta i medicinskih sestara i tehničara Dragan Bisenić.​

"Pacijentima trebaju novi aparati, pacijentima trebaju novi kreveti, nove sobe, nova odeljenja. Mi nemamo nove aparate, nemamo novi kadar", kaže Bisenić.

Demantovani navodi

Sluđeni građani Čačka nisu sigurni kome da veruju u situaciji kada se čačanski zdravstveni radnici prepucavaju. S tim u vezi oglasio se gradonačelnik Milun Todorović, koji za naš radio kaže da veruje lekarima i menadžmentu bolnice.

"Ja im zaista verujem. Lečim se u Čačku, a ne u Beogradu", navodi Todorović.

Zamenica direktora čačanske bolnice doktorka Slavica Dragutinović demantovala je navode Aleksandra Radojevića o broju umrlih u bolnici, navodeći da se taj broj kreće u okviru višegodišnjeg proseka.

Ona osuđuje istupe svog kolege, navodeći da njegove izjave izazivaju paniku među pacijentima, koji, kako je rekla, u sve većem broju traže upute za Beograd, jer ovde ne žele da se leče.

Zbog toga je menadžment bolnice Radojevića prijavio Ministarstvu zdravlja.

"Pravna služba je pokrenula proceduru. Ne mogu sada tačno da vam kažem dokle se stiglo, ali je svakako taj postupak u proceduri", ističe Dragutinović.​

Slavica Dragutinović navodi da je Ministarstvo obavešteno o istupima doktora Radojevića.

"Pa, naravno. Oni to znaju mnogo pre nego mi, jer očigledno i oni prate medije. Čak nas nekada i pozovu da nas pitaju šta je to i o čemu se radi", kaže Dragutinović.

U Ministarstvu zdravlja i pored više pokušaja nismo uspeli da dobijemo komentar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG