Dostupni linkovi

Rad bez posla u gornjomilanovačkoj bolnici


Ulazak u bolnički krug, jedini radni angažman: Bolnica u Gornjem Milanovcu
Ulazak u bolnički krug, jedini radni angažman: Bolnica u Gornjem Milanovcu

Inspekcija rada u Čačku vratila je na posao dve radnice gornjomilanovačke bolnice koje su dobile otkaz krajem maja, ali one i dalje nemaju nikakva radna zaduženja.

Radnica na šalteru Službe laborantske dijagnostike Gordana Karaulić i administrator Marija Todorović svakog jutra redovno dolaze na posao.

Ulazak u bolnički krug, međutim, predstavlja njihov jedini radni angažman, pošto su im po sistematizaciji ukinuta radna mesta.

Gordana Karaulić svako jutro u 6:50 dolazi u laboratoriju, uredno se prijavljuje, a onda čitav dan, kako kaže, tumara po bolničkim zgradama i krugu. Sedi u portirnici, čekaonicama, kancelarijama. Objašnjava da joj je svaki dan potpuno isti.

"Mi smo se vratile na posao, ali samo da budemo prisutne. Radne obaveze nemamo, a to već traje više od mesec dana. Nismo imali kontakt sa direktorom. Prvi dan kad smo se vratile na posao, poslao je finansijskog direktora da nas obavesti da odemo na radna mesta, ali da ne radimo ništa", kaže Karaulić.

Dvema radnicama smeta što nemaju nikakva zaduženja i smatraju da bi, ukoliko su već vraćene na posao, trebalo da nešto rade, jer, kako ističu, od posla ne beže.

Marija Todorović smatra da su izložene mobingu jer direktor bolnice Miro Lazarević ništa nije preuzeo iako su mu se zvanično obraćale.

"Dva puta smo se obraćale direktoru, pravniku i načelnicima da nam obezbede posao i sredstva za rad kada smo već tu. Na to nismo dobile nikakav odgovor. Nisu nas udostojili ni odgovora. Praktično, kao da nismo ni bile tu", naglašava Todorovićeva.

Poslednjeg dana maja, bez ranijih najava, obrazloženja i jasnih kriterijuma, 32 nemedicinska radnika Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu u jednom danu dobilo je otkaze, sa obrazloženjem da je Ministarstvo zdravlja naložilo novu sistematizaciju, po kojoj su pojedina radna mesta ukinuta.

Šestoro radnika, među kojima su Karulićeva i Todorovićeva, nije pristalo da uzme otpremninu, već je protiv bolnice pokrenulo radni spor.

Direktor bolnice dr Miro Lazarević kaže da se ovih šestoro radnika poslužilo ’’smicalicama’’, pošto su se, kako navodi, u jeku priče o racionalizaciji naprasno učlanili u sindikat ’’Sloga’’, a sindikalni funkcioneri su po zakonu zaštićeni od otkaza.

On naglašava da su radna mesta Karaulićeve i Todorovićeve više ne postoje.

"Što se njih dve tiče, vraćene su prijavljene i dobijaće platu dok se to ne rasplete", kaže Lazarević.

Potpredsednik Udruženih sindikata Srbije ’’Sloga’’ Vladimir Radosavljević ističe da u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu nisu ispoštovani kriterijumi za otpuštanje radnika u javnim ustanovama, zbog čega će sindikat u ime otpuštenih radnika podneti tužbe protiv odgovornih u bolnici.

"Moram da kažem da i sada, kada je doneto rešenje drugostepenog organa Inspekcije rada pri Ministarstvu rada, naše koleginice i dalje trpe određenu vrstu mobinga i sigurno će, ukoliko se to što pre ne reši, uslediti tužba za mobing. Kao što mislim da će i tužba na sudu biti pozitivno rešena. Posle ovakvog rešenja Inspekcije rada uveren sam da će one dobiti i u sudskom postupku", ocenjuje Radosavljević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG