Dostupni linkovi

Burkina Faso suspendovana iz Zapadnoafričkog bloka


Podrška građana vojnom udaru u Burkini Faso
Podrška građana vojnom udaru u Burkini Faso

Zapadnoafrički blok suspendovao je u petak, 28. januara, Burkinu Faso iz svojih upravnih tela zbog ovosedmičnog vojnog udara, navela su dva diplomatska izvora agenciji Reuters.

To je učinjeno na vanrednom samitu Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) na kojem je raspravljano o političkoj situaciji u toj zemlji.

Samit je sazvao Nana Addo Dankwa Akufo-Addo, predsednik Gane, koji se nalazi i na čelu ECOWAS-a.

"Događaji u regiji nam govore da nisu svi prihvatili demokraciju kao poželjan način upravljanja", kazao je je Akufo-Addo, te je dodao ostatak svijeta traži da ECOWAS "bude odlučan po ovom pitanju".

Vojska Burkine Faso zbacila je u ponedeljak s vlasti predsednika Rocha Kaborea, postavljajući novi izazov pred ECOWAS, koja se u poslednjih 18 meseci bori da odgovori na niz državnih udara u toj regiji.

Ova organizacija i njeni međunarodni saveznici osudili su državni udar u Burkini Faso, strahujući da bi mogao dodatno destabilizirati zemlju.

Novi vojni lider Burkine Faso obećao je građanima da će se stanje vratiti u normalne ustavne okvire "kada bude uslova za to".

"Kada uslovi budu povoljni, u skladu sa rokom koji će naš narod suvereno definisati, obavezujem se na povratak normalnom ustavnom poretku", rekao je potpukovnik Pol-Anri Damiba u prvom obraćanju od puča koji je predvodio, a kojim je u ponedeljak svrgnut predsednik Rok Mark Kristijan Kabore.

On je optužio predsednika da nije uspeo da obuzda nasilje islamističkih militanata.

Burkina Faso je treća afrička zemlja u kojoj je u godinu dana izveden puč, piše BBC.

Ekonomska zajednica država zapadne Afrike uvela je sankcije Gvineji i Maliju kako bi ih primorala da se vrate u ustavne okvire.

Damiba je održao govor uoči vanrednog samita zapadnoafričkih lidera, sazvanog kao odgovor na državni udar.

Noseći crvenu beretku i vojne uniforme, potpukovnik Damiba (41) rekao je da će se sastati sa predstavnicima različitih delova društva kako bi se dogovorili oko mape puta za reforme.

On je dodao da su Burkini Faso potrebni međunarodni partneri "više nego ikad", nakon osude puča.

„Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži našu zemlju kako bi što pre izašla iz ove krize,” dodao je Damiba.

On nije precizirao od kog dela međunarodne zajednice želi podršku. Puč dolazi u vreme kada se Rusija nadmeće sa Francuskom u pomoći zapadnoafričkim zemljama da se izbore sa rastućom islamističkom pobunom.

Francuska ima hiljade vojnika u zapadnoj Africi koji pomažu svojim bivšim kolonijama Burkina Faso, Mali i Niger u borbi protiv džihadističkih snaga.

Ali, francusko prisustvo se pokazuje sve nepopularnijim u regionu i predsednik Emanuel Makron je počeo da smanjuje broj trupa. Mali se već okrenuo Rusiji da popuni vakuum, što je izazvalo spor sa Francuskom, a grupa ruskih plaćenika ponudila je svoje usluge novim liderima Burkine Faso, prenosi BBC.

Potpukovnik Damiba je rekao da će borba protiv džihadista biti njegov prioritet i obećao da će povratiti ruralna područja, omogućavajući povratak 1,5 miliona ljudi koji su napustili svoje domove.

Pre nego što je preuzeo vlast, bio je na čelu borbe protiv islamističkih militanata i napisao je knjigu na tu temu prošle godine.

Slične nevolje u susednom Maliju dovele su do vojnog udara u maju 2021. godine koji je široko pozdravljen u javnosti.

XS
SM
MD
LG