Dostupni linkovi

Otvoren najveći toranj na svetu


Burj Dubai
Burj Dubai
U Dubaiju je danas otvaren najviši toranj na svetu s ambicijom da pomakne granice arhitekture, ali i s nadom u poboljšanje imidža okrnjenog dužničkom krizom.

Vladar Dubaija, šeik Mohamed bin Rašid al Maktum uz vatromet otvorio ovu građevinu i održao kratak govor u kojem je oblakoder iz "Burdž Dubai" preimenovao u "Burdž Kalifa" što je ime lidera Ujedinjenih Arapskih Emirata čiji je deo i Dubai, šeika Kalifa ben Zajeda Al-Nahajana.

"UAE danas realizuju najvišu zgradu koju je ikada napravila ljudska ruka ... i ovo veliko ostvarenje zaslužuje da nosi ime velikog čoveka. Otvaram danas 'Burdž Kalifa'", rekao je šeik Mohamad.

Padobranci su se potom spustili na tlo noseći zastave UAE - crvenu, zelenu, crnu i belu, dok je ogroman portret šeika Kalife okačen o zid građevine.

Usledio je spektakl sa pirotehničkim sredstvima koji su osvetlili kulu kao božićnu jelku. Svečanom otvaranju prisustvovalo je na hiljade stanovnika Dubaija i turista.

Promotor Burdž Dubaija, Emaar Properties, kompanija koju delimično finansira vlada, ne iznosi tačnu visinu svojeg oblakodera od čelika i stakla, navodeći tek da premašuje 800 metara.

Sa 160 spratova za koje je utrošeno 330.000 m3 betona i 31.400 tona železnih šipki,Burdž Dubai podignut je između pustinje i mora kao arhitektonska ikona vidljiva u krugu od 95 kilometara.

Za arhitektu Billa Bakera, inženjera građevinarstva i partnera kompanije Skidmore, Owings and Merrill, Burdž Dubai nova je referentna tačka.

"Puno smo naučili od Burdž Dubaija. Mislim da bismo sada lako mogli izgraditi toranj od jednog kilometra. Optimisti smo u pogledu mogućnosti da idemo još više. To je nesumnjivo novo referentno delo",rekao je on.

"Preuzevši ugovor, nameravali smo oboriti rekord koji drži toranj Tapei 101 visok 508 metara, no Emaar nas je stalno podsticao da gradimo još više, bez ograničenja", dodao je Baker.

Burdj Dubai je skoro četiri puta viši od velike egipatske piramide u Gizi, dva i po puta viši od Ajfelove kule u Parizu i dva puta viši od Empajer stejt bildinga u Njujorku.

XS
SM
MD
LG