Dostupni linkovi

Napad na policajca novi udarac stabilnosti juga Srbije


Bujanovac, Foto: Branko Vučković
Bujanovac, Foto: Branko Vučković
Bljerim Mustafa, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, teško je ranjen u centru Bujanovca u eksploziji bombe koja se aktivirala dok je ulazio u službeni automobil. Tom prilikom lakše su povređene njegova supruga i dve prolaznice – maloletne devojčice albanske nacionalnosti stare 16 i 17 godina, dok je službeno vozilo potpuno uništeno.

Milorad Veljović
, direktor Policije Srbije, odmah je posetio Bujanovac gde je izjavio da su tim napadom teroristi poslali jasnu poruku, i da će država, sve bezbednosne službe, vojska i policija adekvatno odgovoriti:

"Da li sa njima treba razgovarati? Teško… Njima nije mesto na ulici, već u zatvoru. Vidimo da su na meti i nedužni gradjani, odnosno deca. Država će još odlučnije krenuti u borbu protiv terorizma. I ja sa ovog mesta poručujem da će MUP Srbije i sve bezbednosne službe, zajedno sa vojskom, ići da se do kraja rasvetli ovaj slučaj i da narod ovde bude spokojan. I budite sigurni da ćemo u tome istrajati."


Bljerim Mustafa u teškom stanju prevezen je u Klinički centar u Beogradu, sa prelomom nekoliko rebara i teškim povredama glave i nogu. Njegovo stanje trenutno je stabilno i predstoji odluka lekara o eventualnoj operaciji, izjavio je doktor Vladimir Đukić, direktor beogradskog urgentnog centra:

"Pokušaćemo na svaki mogući način da mu sačuvamo nogu koja je ozbiljno povređena. Želim da budem krajnje rezervisan kada su u pitanju prognoze, ali sve što treba ovde će mu biti pruženo, i na tome su maksimalno angažovani timovi specijalista i svo osoblje."


Rešiti slučajeve iz prethodnih godina


Kako je saopštio MUP, povređeni policajac dobijao je pretnje od nekih sunarodnika zbog angažovanja u policiji, a na meti terorističkih napada bili su i članovi njegove porodice 2000. godine, kada mu je ubijen stric, i 2001. kada je pucano na Bljerimovog brata Besnika koji je ranjen, kao i njegova supruga i četvorogodišnje dete.

Ivica Dačić
Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije, izjavio je da će istraga pokazati motive poslednjeg napada na Mustafu, ali da veruje da su ga organizovali Albanaci koji se protive multietničkoj policiji na jugu Srbije:

"Policija će učiniti sve da ovaj teroristički čin ne ugrozi dalju političku stabilnost i zajednički život na jugu Srbije. Ono što je sigurno je da ni u kom slučaju nećemo dozvoliti prebacivanje terorističkih grupa sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i iz delova Makedonije na jug Srbije kako bi ostvarivale ovakve terorističke akte."


Dačić je poručio da napad na Mustafu zaslužuje najostriju osudu lokalnih rukovodstava na jugu Srbije i predstavnika međunarodnih organizacija i institucija.

Riza Halimi, narodni poslanik iz Preševa koji je jedini albanski predstavnik u Skupštini Srbije, izjavio je za naš radio da osuđuje napad na policajca, ali i pozvao državu da, pre nego što nešto okarakteriše kao teroristički akt, što pre rasvetli taj i slične nerešene slučajeve iz prethodnih godina:

"Ne bih se takmičio u procenama, jer mislim da smo u velikom deficitu kada je u pitanju rešavanje problema. Koncentracija vojske i policije na terenu je prilična, mi smo u odnosu na sve druge delove države najmilitarizovaniji. Nedopustivo je da veoma teški incidenti koji su se desili proteklih godina ostaju nerešeni. Faktor koji u ovim trenucima ozbiljno destabilizuje situaciju je nedovoljna spremnost nadležnih državnih organa da se obezbedi javni red i mir građanima na ovom području."


Teroristički napad sa političkom pozadinom


Ninoslav Krstić
Ninoslav Krstić, predsednik beogradskog Foruma za bezbednost i demokratiju i bivši general i komandant združenih snaga jugoslovenske vojske i srpske policije na jugu Srbije, rekao je za naš radio da napad na policajca u Bujanovcu ima sve karakteristike terorističkog akta sa političkom pozadinom:

"Mislim da je osnovni cilj tog napada da se zastraši albanski deo multietničke policije. Iza ovoga verovatno stoje bivši pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca. Još uvek se ne zna gde se nalazi jedan od vođa UCPMB Ljirim Jakupi zvani 'Nacista', koji je pre dve godine pobegao iz zatvora Dubrava. Inače je ekspert za postavljanje eksploziva… Oni sebe nazivaju istočnim Kosovom i imaju u planu pripajanje juga Srbije Kosovu i Metohiji."


Riza Halimi kaže da je današnja situacija u odnosu na neke ranije periode na jugu Srbije daleko stabilnija, ali sa evidentnim političkim tenzijama:

"Ali apsolutno ne verujem da ovakvi, doduše teski, izolovani incidenti bezbednosno ugrožavaju situaciju na jugu Srbije. Nego je, po meni, zabrinjavajuća ta nestabilna politička situacija jer je ostalo mnogo nerešenih životnih problema građana na tom području."


General Ninoslav Krstić kaže da su na jugu Srbije u budućnosti mogući pojedinačni napadi na policiju i zaključuje da je u cilju suzbijanja takvih događaja potrebna saradnja srpskih bezbednosnih službi sa Euleksom i Kosovskom policijskom službom:

"U tom smislu povezani su Kosovo i Metohija, zapadni deo Makedonije i jug Srbije… Ta tromeđa je veliki prostor na kom se kreću kriminalne grupe, međusobno komuniciraju i izbegavaju vlasti. Zato je potrebno uvezivanje obaveštajno-bezbednosnih organa jer se samo tako mogu pobediti organizovani kriminal i terorizam."


Pročitajte i ovo:
Jug Srbije: Niko nikom ne veruje
Jug Srbije: Projekti za smanjenje rizika od sukoba
Konstituisan Savet za nacionalne manjine

XS
SM
MD
LG