Dostupni linkovi

Jug Srbije: Projekti za smanjenje rizika od sukoba


Potpisivanje ugovora
Potpisivanje ugovora
Na jugu Srbije od danas počinje sprovođenje dva projekta čiji je zajednički cilj smanjenje napetosti i rizika od sukoba među nacionalnim zajednicama u tom delu Srbije.

Ugovore o realizaciji projekata "Jačanje kapaciteta za inkluzivan lokalni razvoj i južnoj Srbiji" i "Promovisanje održanja mira u južnoj Srbiji" potpisali su ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković i stalni koordinator Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji Vilijam Infante.

Sredstva za projekte, koji bi trebalo da osnaže lokalne uprave i institucije u cilju unapređenja dijaloga među nacionalnim zajednicama, obezbedile su Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Vlade Španije i Norveške i Program za razvoj Ujedinjenih nacija.

Kako je objasnio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, projekat u koji je uloženo 7.920.000 dolara sprovodiće se na teritoriji 13 gradova i opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga:

„U pitanju su Vranje, Bosilegrad, Trgovište, Vladičin Han, Surdulica, Bojnik, Medveđa, Leskovac, Lebane, Vlasotince, Crna trava, Preševo i Bujanovac. Ovaj spisak potpuno jasno govori da su to opštine u kojima je pomoć najviše i potrebna.“


Stalni koordinator Tima Ujedinjenih nacija u Srbiji Vilijam Infante veruje da će sprovođenje dva projekta doprineti jačanju mira na jugu Srbije.

“Radićemo zajedno kako bismo unapredili rad javnih službi i omogućili ujednačeniju i pravičniju dostupnost svih građana u radu ovih službi, a takođe i na ekonomskom razvoju i napretku regiona shodno otvaranju novih radnih mesta.”

Šta potpisani projekti, praktično, znače najsiromašnijim sredinama u Srbiji?

Primer Surdulice – predsednik opštine Novica Tončev:

„Hoću da kažem da je Surdulica multinacionalna sredina u koj žive Srbi, Romi i Bugari. Iz Surdulice imamo, oko 30 odsto, naših građana koji su na radu u Zapadnoj Evropi. Tako da očekujemo da će ovaj program da omogući i u mojoj opštini da se ljudi, koji su otišli na privremeni rad, vrate i pronađu radna mesta u svom kraju gde su rođeni.“
XS
SM
MD
LG