Dostupni linkovi

Petkov novi premijer Bugarske, politička kriza okončana


Kiril Petkov
Kiril Petkov

Poslanici bugarskog parlamenta glasali su da Kiril Petkov bude novi premijer Bugarske, nakon čega su odobrili listu ministara i time je okončana višemjesečna politička kriza u toj zemlji.

Četrdesetjednogodišnji Petkov je na čelu stranke Nastavljamo promjene (PP), koja je dobila najviše glasova na trećim ovogodišnjim izborima održanim u novembru.

On je osigurao jasnu većinu od 134 mandata u 240-članom parlamentu.

Petkov će u naredne četiri godine biti na čelu vladajuće koalicije sa Socijalističkom partijom, Ima takav narod (ITN) i Demokratskom Bugarskom.

Ovim potezima Bugarska bi dobila svoju prvu redovnu vladu od kada je decenijska vladavina premijera Bojka Borisova okončana u aprilu usred gnjeva javnosti zbog korupcije.

Nova administracija stupa na dužnost nakon osam mjeseci političke krize i dvije prelazne vlade.

Borisov je podnio ostavku u aprilu nakon što je izgubio većinu u parlamentu nakon višemjesečnih antikorupcijskih protesta protiv njega i njegove stranke. To je dovelo do političkog zastoja koji je rezultirao sa tri parlamentarna izbora tokom ove godine.

u aprilu i julu nisu doveli do vlade zbog nejasne vežine i neslaganja među političkim strankama o novom kabinetu, ostavljajući najsiromašniju državu članicu Evropske unije u rukama privremene administracije.

XS
SM
MD
LG