Dostupni linkovi

Petkov novi premijer Bugarske, politička kriza okončana


Kiril Petkov

Poslanici bugarskog parlamenta glasali su da Kiril Petkov bude novi premijer Bugarske, nakon čega su odobrili listu ministara i time je okončana višemjesečna politička kriza u toj zemlji.

Četrdesetjednogodišnji Petkov je na čelu stranke Nastavljamo promjene (PP), koja je dobila najviše glasova na trećim ovogodišnjim izborima održanim u novembru.

On je osigurao jasnu većinu od 134 mandata u 240-članom parlamentu.

Petkov će u naredne četiri godine biti na čelu vladajuće koalicije sa Socijalističkom partijom, Ima takav narod (ITN) i Demokratskom Bugarskom.

Ovim potezima Bugarska bi dobila svoju prvu redovnu vladu od kada je decenijska vladavina premijera Bojka Borisova okončana u aprilu usred gnjeva javnosti zbog korupcije.

Nova administracija stupa na dužnost nakon osam mjeseci političke krize i dvije prelazne vlade.

Borisov je podnio ostavku u aprilu nakon što je izgubio većinu u parlamentu nakon višemjesečnih antikorupcijskih protesta protiv njega i njegove stranke. To je dovelo do političkog zastoja koji je rezultirao sa tri parlamentarna izbora tokom ove godine.

u aprilu i julu nisu doveli do vlade zbog nejasne vežine i neslaganja među političkim strankama o novom kabinetu, ostavljajući najsiromašniju državu članicu Evropske unije u rukama privremene administracije.

XS
SM
MD
LG