Dostupni linkovi

Drugi krug predsedničkih izbora u Bugarskoj


Glasanje na biračkom mestu u Sofiji 21. novembra 2021.
Glasanje na biračkom mestu u Sofiji 21. novembra 2021.

Građani Bugarske glasaju 21. novembra u drugom krugu izbora za predsednika zemlje.

Aktuelni predsednik Rumen Radev ubedljivo je vodio posle prvog kruga predsedničkiih izbora 14. novembra sa više od 49 odsto glasova.

Njegov protivkandidat danas je univerzitetski profesor književnosti Anastas Gerdžikov, podržan od stranke GERB, donedavno vladajuće konzervativne stranke bivšeg premijera Bojka Borisova.

U ovoj parlamentarnoj republici vlada definiše politiku, a predsednik ima uglavnom protokolarnu ulogu. Međutim, Rumen Radev, koji je bio nov u politici kada je pobedio 2016, dao je toj funkciji novu širinu i nametnuo se tokom godina kao nezaobilazna figura u političkom životu.

Radev je u leto 2020. godine jasno stao na stranu demonstranata koji su tražili ostavku Borisova.

Na parlamentarnim izborima pre nedelju dana pobedila je nova bugarska partija Nastavljamo sa promenom i počela pregovore o formiranju vlade.

Radev je poručio da parlamentarne stranke imaju važan zadatak da formiraju novu reformatorsku vladu koja je protiv korupcije, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Birališta su otvorena jutros u 7 časova, a biće zatvorena u 20 kada će biti objavljene i prve procene rezultata na osnovu izlaznih anketa. Pobednik preuzima dužnost 22. januara, za petogodišnji mandat.

Drugi krug predsedničkih izbora odvija se u jeku novog talasa pandemije COVID-19. Manje od 25 odsto od 6,9 miliona stanovnika Bugarske je potpuno vakcinisano i smrtnost od COVID-a jedna je od najviših u svetu.

XS
SM
MD
LG