Dostupni linkovi

Bivši premijer Bugarske pušten nakon hapšenja zbog korupcije


Bivši bugarski premijer, Bojko Borisov pušten iz pritvora u Sofiji, 18. mart 2022.

Policija je pustila bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova 18. marta, dan nakon hapšenja u istrazi Evropske unije (EU) za korupciju.

Borisov (62) koji je trenutno lider opozicione partije desnog centra GERB i nekoliko drugih članova njegove partije pritvoreni su 17. marta u istrazi koja se vodi zbog zloupotrebe fondova pomoći EU-a.

"Došli su do moje kuće dok smo večerali", rekao je Borisov nakon puštanja iz pritvora u komentaru koji je emitovan na televiziji u Bogarskoj.

Pretraživši njegovu kuću vlasti, kako je rekao Borisov, "nisu našli ništa i kada sam mislio da odlaze, rekli su mi: 'Moramo da vas uhapsimo'".

"Bilo je brutalno i ružno. Vratili smo se u vrijeme komunizma", rekao je Borisov.

Rekao je da nije pod optužbom. Tužioci tek treba da daju komentare na ishod njegovog privođenja.

Hapšenje bivšeg premijera Bugarske Bojka Borisova kojeg policija odvodi iz kuće u Sofiji, 17. mart 2022.
Hapšenje bivšeg premijera Bugarske Bojka Borisova kojeg policija odvodi iz kuće u Sofiji, 17. mart 2022.

Stotine pristalica Borisova protestovale su zbog hapšenja u centru Sofije u jutro 17. marta.

"Niko nije iznad zakona!", novi bugarski premijer Kiril Petkov je napisao na njegovom zvaničnom Facebook profilu kasno 17. marta.

Novoformirana Petkovova antikorupcijska partija pobijedila je na opštim izborima u Bugarskoj prošle godine na platformi "nulte tolerancije za korupciju".

Hapšenja su uslijedila nakon posjete Sofiji 16. i 17. marta glavne evropske tužiteljke Laure Koevesi. Ona je pohvalila je Petkovovu "odlučnost, vođstvo i uvjerljivu viziju o borbi protiv korupcije".

"Sada je vrijeme da se relevantne bugarske vlasti udruže s nama, uključujući i posebno osjetljive slučajeve", rekla je Koevesi.

"Zato postojimo, zato smo ovdje", rekla je Koevesi, dodajući da su evropski tužioci otvorili 120 istraga o prevarama u vezi s novcem iz EU fondova vezano za javne konkurse, poljoprivredne subvencije, građevinarstvo i sredstvima za oporavak od korona virusa.

Borisov je tokom godina nekoliko puta optužen za korupciju, ali je negirao bilo kakvu uključenost s njegove strane.

Izvor: Reuters, AFP, Bugarski servis RFE/RL

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG