Dostupni linkovi

Bugarske vlasti: ‘Ljudska greška’ verovatni uzrok autobuske nesreće


Mesto nesreće kod bugarskog sela Bosnek
Mesto nesreće kod bugarskog sela Bosnek

Bugarski zvaničnici saopštili su u četvrtak, 25. novembra, da je „ljudska greška“ na „opasnoj deonici“ autoputa najverovatniji uzrok autobuske nesreće koja se ove nedelje dogodila u zapadnoj Bugarskoj, a u kojoj su poginule najmanje 44 osobe iz Severne Makedonije, a među njima je mnogo dece.

Saopštenje je usledilo pošto su vlasti revidirale potvrđeni broj mrtvih na 44.

Nadležni su saopštili da i dalje tragaju za drugim putnikom koji je možda prešao na benzinskoj pumpi pre nesreće u jedan od tri druga autobusa u koloni.

Zamenik glavnog tužioca i šef bugarske nacionalne istražne službe Borislav Sarafov saopštio je u Sofiji da su istražitelji isključili teroristički akt i utvrdili da nije bilo eksplozije.

Rekao je da, kako se istraga nastavlja, „vodeća verzija [događaja] je ljudska greška“.

Sarafov je rekao da je zaštitna ograda na tom delu autoputa Struma “opasna i da predstavlja jedan od glavnih uzroka nesreća“.

Glavni istražitelj Marijan Marinov rekao je da dokazi sugerišu da je vozač autobusa pokušao da zakoči pre nego što je udario u zaštitnu ogradu i napomenuo je da je u to vreme padala kiša.

Autobus je bio jedan od četiri koja su zajedno putovala od Istanbula do Skoplja u Severnoj Makedoniji.

Najmanje 12 žrtava su deca, a većina turista je iz Severne Makedonije.

Na fotografijama objavljenim ubrzo nakon nesreće u 2:00 sata u blizini sela Bosnek, kod Sofije, vidi se autobus zahvaćen plamenom sa gustim oblacima dima koji prekrivaju autoput u oba smera.

„Svedoci su rekli da je odmah nakon prvog udara, izbio požar i autobus se brzo napunio dimom“, rekao je Marinov.

Makedonska vlada proglasila je trodnevnu žalost uključujući otkazivanje svih javnih događaja, dok je bugarska vlada proglasila jedan dan žalosti.

XS
SM
MD
LG