Dostupni linkovi

Identifikacija žrtava tragedije u autobusu u Bugarskoj


Ekipe hitne pomoći i policija na mjestu nesreće, autoput Struma u pravcu Sofije, Bugarska (23. novembar 2021.)
Ekipe hitne pomoći i policija na mjestu nesreće, autoput Struma u pravcu Sofije, Bugarska (23. novembar 2021.)

U srijedu (24. novembar) je drugi dan trodnevne žalosti u Sjevernoj Makedoniji nakon nesreće putničkog autobusa u kojoj je u utorak (23. novembar) na autoputu Struma u Bugarskoj poginulo 46 osoba, većinom makedonskih turista, a povrijeđeno sedam osoba.

Minutom šutnje bugarska vlada počela je u srijedu sjednicu prelazne vlade. Premijer Stefan Janev rekao je da je ovo dan kada se "sjećamo žrtava - devetoro bugarskih državljana koji su poginuli u požaru u staračkom domu u selu Rojak u Varni i građana Sjeverne Makedonije koji su poginuli u autobuskoj nesreći na magistrali Struma".

Makedonski ministar zdravstva Venko Filipče razgovarao je sa Ivanom Poromanskim, direktorom bolnice Pirogov u Sofiji, u kojoj je hospitalizovano sedam osoba koje su preživjele nesreću.

Svi pacijenti su, prema podacima makedonskog Ministarstva zdravstva, stabilni i pod medicinskim nadzorom, a pružena im je psihološka podrška.

"Pacijenti su dobro. Svih sedam pacijenata ostat će u bolnici do petka (26. novembar), a potom će biti napravljen plan njihovog transporta u Skoplje", saopštilo je Ministarstvo zdravstva.

Makedonski šef diplomatije Bujar Osmani je rekao da posjećuje povrijeđene koji su smješteni u sofijskoj bolnici Pirogov kako bi im olakšao komunikaciju sa porodicama i institucijama u Bugarskoj i ubrzao proces identifikacije žrtava.

Bujar Osmani (na fotografiji) ispred bolnice Pirogov u Sofiji (23. novembar 2021.)
Bujar Osmani (na fotografiji) ispred bolnice Pirogov u Sofiji (23. novembar 2021.)

Upitan o istrazi, rekao je da su je pokrenule bugarske vlasti.

"Naši stručnjaci [makedonski] su tu i ako im [bugarskim kolegama] zatreba pomoć - tu su i forenzičari. Očekujemo da budu uključeni u proces identifikacije. Važno je da se porodice na vrijeme informišu i da se ovaj proces što prije završi kako bismo posmrtne ostatke žrtava prenijeli u Skoplje", rekao je Osmani.

Deseci poginulih u zapaljenom makedonskom autobusu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Ministarstvo saobraćaja i veza Sjeverne Makedonije pokrenulo je postupak za oduzimanje dozvole prevozniku Besa trans, nakon nesreće njihovog autobusa u Bugarskoj.

Makedonski ministar saobraćaja Blagoje Bočvarski rekao je da je, prema do sada dobijenim informacijama, ovaj prevoznik obavljao međunarodni prevoz sa dozvolom, ali ne i za konkretno vozilo.

Izražavajući žaljenje zbog stradalih u autobuskoj nesreći, Bočvarski je istakao da makedonsko Ministarstvo saobraćaja i veza u saradnji sa drugim državnim institucijama i bugarskim vlastima radi na utvrđivanju svih uzroka nesreće.

Rodbina nastradalih čeka informacije o svojim najmilijima ispred bolnice Pirogov u Sofiji (23. novembar 2021.)
Rodbina nastradalih čeka informacije o svojim najmilijima ispred bolnice Pirogov u Sofiji (23. novembar 2021.)

Vlada Sjeverne Makedonije je zadužila Državnu saobraćajnu inspekciju da sprovede vanredni inspekcijski nadzor.

Građani Sofije u utorak su položili cvijeće ispred Ambasade Sjeverne Makedonije kako bi odali poštu nastradalim makedonskim državljanima.

Autoput Struma u pravcu Sofije ponovo je otvoren za saobraćaj. Traka u zoni gdje se dogodila nesreća prema Blagoevgradu - Kula ostaje zatvorena. Saobraćaj u ovom pravcu odvija se kružnim tokom: čvorište Daskalovo - Pernik - Radomir - Dolna Dikanja.

Autobus, koji je u utorak izgorio, u kojem je poginulo 46 putnika, a povrijeđeno sedam, uklonjen je u utorak kasno uveče i prevezen u bugarski grad Pernik.

Izvor: MIA
XS
SM
MD
LG