Dostupni linkovi

Bugajski: Srbija na putu ka EU može blokirati jedino sama sebe


Janusz Bugajski
Janusz Bugajski
Razgovarao: Fatmir Bujupi

Srbija ne može blokirati Kosovo, već jedino sama sebe u evropskim integracijama. Drugim riječima, Srbija neće odmaknuti daleko u pristupnim pregovorima ne ispuni li uvjete koji su pred Beogradom postavljeni u izvještaju Europske komisije, ocjenjuje u intervjuu za Radio Slobodna Europa Janusz Bugajski iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

RSE: Europska komisija odobrila je Studiju zvodljivosti za Kosovo koja otvara vrata potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Evropske unije i Kosova. Kako tumačite ovaj postupak Bruxellesa?

Bugajski: Mislim da je to vrlo pozitivan korak za Kosovo na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Do članstva će proći još mnogo godina, ali ovo je uistinu prvi uspon prema EU. Značajno je što za to postoji dogovor svih zemalja članica EU, uključujući i one koje još uvijek ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. Dakle, mislim da je to dobra vijest za Kosovo, ali sada predstoji puno posla kako bi se osiguralo da vlada u Prištini napravi sve ono što je nužno za pregovore o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno da se traženo provedene u praksi.

RSE: Kosovska vlada je pozdravila odluku Europske komisije i istaknula da će provesti sve potrebne reforme. Mislite li da će u tome uspijeti?


Bugajski: Nisam prorok i ne mogu reći što će se dogoditi u idućih nekoliko godina. To je proces. To nije nešto što će se dogoditi preko noći. Ali mislim da je sada na vladi i parlamentu da učine sve potrebno za potpisivanje Sporazuma. Tu je cijeli popis uvjeta koje druge zemlje moraju ispuniti kako bi se kvalificirale za proces stabilizacije i pridruživanja. Dakle, stvari su vrlo jednostavne. Vlada bi trebala ispisati svoju domaću zadaću, moraju se provesti zakoni, i tako dalje. Dakle, morate obaviti ono što je nužno za ispunjavanje uvjeta za put prema članstvu u EU.

RSE: Vratimo se opet Studiji izvodljivosti koja kaže da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može biti zaključen između EU i Kosova i u situaciji u kojoj države članice EU imaju različite poglede o statusu Kosova. Pet država Unije ne priznaje Kosovo. Kako ste pročitali ovu izjavu Europske komisije?

Bugajski: Mislim da postoje dvije poruke. Jedna je namijenjena kosovskoj Vladi u Prištini - da krene naprijed s reformama. Druga je poruka za Srbiju. Ona kaže da unatoč protivljenju Srbije međunarodnom priznanju Kosova i članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, Europska unija će nastaviti tretirati Kosovo kao nezavisnu državu, unatoč tome što neke zemlje članice nisu priznale Kosovo. Stoga, Srbija mora uspostaviti dobre bilateralne odnose s Kosovom i prihvatiti njegov teritorijalni integritet. Dakle, ovdje se radi o dvije vrlo snažne poruke.

Okretanje nacionalizmu

RSE: Što bi moglo napraviti pet zemalja koje ne priznaju Kosovo?

Bugajski: Naravno, otvoreno je pitanje što će tih pet zemalja učiniti dok Kosovo kreće prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. No, u trenutku kada Kosovo bude trebalo dobiti status kandidata za EU, za to odluka treba biti jednoglasna. Do tog trenutka tih pet zemalja moraju priznati nezavisnost Kosova, jer u suprotnom put Kosova bi mogao biti blokiran. No, to nije problem za Kosovo... to je problem za Europsku uniju, i to se treba riješiti.

RSE: Čini se da je proces europskih integracija za Kosovo i Srbiju međusobno povezan. Povjerenik za proširenje Štefan Füle izjavio je kako je nužan održiv i trajan napredak u međusobnim odnosima kako bi mogle nastaviti putem relevantnim za EU, izbjegavajući međusobne blokade. Ko bi proces mogao blokirati, s obzirom da je Srbija na putu prema EU već dosta odmaknula?

Bugajski: Srbija može jedino sama sebe blokirati. Drugim riječima, Srbija se neće pomaknuti u pristupnim pregovorima, dok ne ispuni određene uvjete, kako je to navedeno u izvještaju Evropske komisije. Mislim da je to povjerenik Füle to vrlo jasno rekao u Beogradu. On je objasnio da Srbi moraju prihvatiti teritorijalni integritet Kosova, da trebaju prestati podržavati paralelne strukture, te graditi bliže odnose s Prištinom. Srbija treba učiniti određene korake, čak i bez priznavanja Kosova. Jedina stvar koja može blokirati put Srbije prema a EU biti će Srbija sama, bude li odbijala da poštuje uvjete EU.

RSE: Očekuje se da se odmah nastavi dijalog između Kosova i Srbije. Sada su u Beogradu na vlasti novi lideri i stranke, opisane kao nacionalističke. Kakva je perspektiva dijaloga u takvoj situaciji?

Bugajski: Mogla bi biti različita s obzirom na prošlost predsjednika i premijera. No, ako su rekli da su privrženi evropskim integracijama i dobrim odnosima sa susjedima u cijeloj regiji, oni moraju nastaviti, ali i produbiti dijalog s Kosovom. No, s druge strane, plašim se drugih problema. Srbija ima ogromne ekonomske poteškoće, budžetske probleme....Ako nisu u mogućnosti pokriti budžetski deficit i isplatiti plaće, mirovine i druge stvari na što je država obavezna, strahujem da bi se pojedini vladini dužnosnici, uključujući i premijera, mogli okrenuti nacionalizmu. Prva stvar koja bi mogla biti na meti je pitanje Kosova. Zbog toga je trenutačno velika pažnja usmjerena prema Srbiji i novoj Vladi. No, ja ne mogu predvidjeti u kojem će smjeru oni ići.

RSE: U Sjedinjenim Američkim Državama u toku su posljednji tjedni predsjedničke kampanje. Možemo li očekivati istu predanost prema Balkanu, a posebno prema Kosovu, i nakon izbora?

Bugajski: Mislim da bez obzira na to tko pobijedi, Obama, koji će imati drugi mandat, ili Romney, ne vjerujem da će se mnogo mijenjati politika prema Balkanu, naravno, ako ne dođe do neke velike krize u regiji. Mislim da se američka vanjska politika neće dramatično promijeniti. Možda će biti promjena u retorici, ukoliko bude izabrana nova administracija. Odnosi s Rusijom bi se mogli pogoršati. Romney bi mogao biti čvršći prema Moskvi nego li je to Obama. Ali, ne vidim značajne razlike između njih dvojice. Međutim, prerano je nešto određenije reći, jer do izbora je ostalo gotovo mjesec dana, a to je u politici dugo vremena.
XS
SM
MD
LG