Dostupni linkovi

Budžet Srbije za 2021: Od autoputa Beograd-Sarajevo, do izdataka za Kosovo


Rekonstruisani auto put kod Beograda.
Rekonstruisani auto put kod Beograda.

Izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo, projekat mađarsko-srpske železnice, izgradnja nove luke u Beogradu, novog mosta preko Save u Beogradu, rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije su među kapitalnim projektima za koje je predviđen novac u Predlogu budžeta za 2021. godinu koji je Vlada Srbije prosledila parlamentu.

Budžetom za narednu godinu izdvojeno je 274 milijarde dinara (oko 2,3 milijarde evra) za kapitalne projekte. Za neke od kapitalnih izdataka budžetskih korisnika predviđena su izdvajanja i u naredne dve budžetske godine (2022. i 2023. godini).

Planirane su i subvencije privatnim preduzećima.

Izdvajanja za odbranu, policiju i zdravstvo

Za Ministarstvo odbrane je u 2021. godini predviđeno oko 870 miliona evra. Najveći iznos ide na stavku „mašine i oprema“ oko 131 milion evra.

Kao kapitalni izdatak u okviru Ministarstva odbrane predviđena je suma od 4,5 miliona evra i to za vozila i opremu.

Za Ministarstvo unutrašnjih poslova predviđeno je oko 803 miliona evra. Među kapitalnim izdacima je „zanavljanje i modernizacija flote Helikopterske jedinice“ od oko 45 miliona evra.

Za Ministarstvo zdravlja je predviđeno skoro 272 miliona evra. U budžetu je za hitan odgovor na COVID-19 opredeljeno oko 13 miliona evra.


Kao kapitalna investicija u izdvajanjima za resor zdravstva navodi se rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije.

Za lečenje oboljenja koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji izdvojeno je preko 4,3 miliona evra, a za pružanje zdravstvene zaštite migrantima preko 2,2 miliona.

Regionalni projekti

Među kapitalnim izdvajanjima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su i regionalni projekti, na primer, izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo za šta je u 2021. godini predviđeno oko 38 miliona evra. Slični iznosi za ovaj projekat previđaju se u 2022. i 2023. godini.

Označen početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Za projekat mađarsko-srpske železnice predviđeno je oko 343 miliona evra, za rekonstrukciju i modernizaciju železničke pruge Subotica - Segedin oko 4,2 miliona evra.


To je prvi prekogranični projekat u okviru „Inicijative 16+1“, kao i prvi tripartitni ugovor koji je potpisan između Kine, Srbije i Mađarske. Projekat se finansira i kreditima koje su Srbiji odobrile Kina i Rusija.

Za izgradnju autoputa Niš-Merdare, deonice Niš-Pločnik u dužini od 33 kilometra, kako se vidi iz predloga budžeta, predviđeno je oko 9,3 miliona evra. Kako se navodi ova deonica obuhvata 6 tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova.

Autoput Niš-Merdare je deo autoputa Niš-Priština koji će omogućiti Srbiji izlazak na albansku luku Drač na Jadranskom moru.

Među kapitalnim investicijama Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je i izgradnja mosta preko Save u Beogradu za šta se u 2021. planira 8,7 miliona evra.


I dalje izdvajanja za Kosovo

Kancelarija za Kosovo Vlade Srbije dobija oko 67 miliona evra. Ponovo najveći deo tog iznosa ide za podršku funkcionisanju ustanova i organizacija na Kosovu оd oko 43,7 miliona evra, dok za podršku unapređenju kvaliteta života srpskog i nealbanskog stanovništva ide 23,6 miliona.


Sredstva za Kosovo ne izdvajaju se samo preko ove Kancelarije već i preko određenih ministarstava. Na primer, Ministarstva prosvete za podršku radu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Severnoj Mitrovici (oko 23,8 miliona evra), Ministarstva kulture za podršku informisanju građana na srpskom jeziku (oko 87.000 evra) i preko kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj za podršku unapređenju inovacionih kapaciteta (blizu 237.000 evra).

Za jednu drugu kancelariju, Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom federacijom i Narodnom Republikom Kinom određeno je oko 352 hiljade evra.

Na čelu Saveta nalazi se bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić.

Za saradnju države sa crkvama i verskim zajednicama opredeljeno je skoro 8,9 miliona evra (Hram Svetog Save u Beogradu)
Za saradnju države sa crkvama i verskim zajednicama opredeljeno je skoro 8,9 miliona evra (Hram Svetog Save u Beogradu)

Izdvajanja za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu

Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu opredeljeno je preko 1,3 miliona evra.

Vlada Srbije je 26. novembra imenovala Arnoa Gujona za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Kako je RSE pisao, iako je javnosti u Srbiji Gujon poznat kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, u Francuskoj je zabeleženo i njegovo političko delovanje u ekstremno desničarskom Bloku identitaraca.


Za zaštitu prava i interesa pripadnika dijaspore i Srba u regionu za dotacije nevladinim organizacijama predviđeno je skoro 85 hiljada evra. Dok je za dotacije nevladinim organizacijama za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta dijaspore izdvojeno oko 885 hiljada evra.

Za saradnju države sa crkvama i verskim zajednicama opredeljeno je skoro 8,9 miliona evra.

Subvencije: Fijat, Er Srbija, Linglong

Za subvencije privatnim preduzećima preko Ministarstva privrede opredeljeno je skoro 126,4 miliona evra. Ta sredstva su namenjena za sprovođenje ugovora o zajedničkom investicionom ulaganju između Srbije i Fijata (Fiat), i ugovora o osnivanju Er Srbije.
Za subvencije privatnim preduzećima preko Ministarstva privrede opredeljeno je skoro 126,4 miliona evra. Ta sredstva su namenjena za sprovođenje ugovora o zajedničkom investicionom ulaganju između Srbije i Fijata (Fiat), i ugovora o osnivanju Er Srbije.

Budžetom za 2021. godinu planirane su subvencije u privredi, poljoprivredi, za železnicu, puteve, u oblasti turizma i za ostale namene.

Za subvencije privatnim preduzećima preko Ministarstva privrede opredeljeno je skoro 126,4 miliona evra. Ta sredstva su namenjena za sprovođenje ugovora o zajedničkom investicionom ulaganju između Srbije i Fijata (Fiat), i ugovora o osnivanju Er Srbije (Air Serbia).

Subvencije su za izmirenje preuzetih obaveza po ugovorima o dodeli sredstava za direktne investicije, između ostalih, namenjene za Džonson elektrik Niš (Johnson Electric), Henkel Srbija Beograd, kineski Linglong u Zrenjaninu i južnokorejski Eseks (Essex), takođe u Zrenjaninu. Međutim, u predloženom budžetu se ne navode konkretni iznosi subvencija za ova privatna preduzeća.

Podrška srpsko-kineskom projektu i saradnji sa Rosatomom

U Predlogu budžeta za 2021. godinu predviđena su i sredstva za podršku realizaciji projekta Srpsko-kineskog industrijskog parka u Beogradu (oko 2 miliona evra) i za podršku unapređenju saradnje sa ruskom državnom korporacijom za atomsku energiju Rosatom (oko 212.000 evra).

Ta sredstva idu preko kabineta ministra bez portfelja zaduženog
za inovacije i tehnološki razvoj.

Planirani zajmovi od 13 milijardi evra

Između ostalih sa Svetskom bankom, Evropskom investicionom bankom, Evropskom bankom za obnovu i razvoj, sa stranim vladama - Rusijom za realizaciju projekata železničke infrastrukture i Francuskom za projekat izgradnje beogradskog metroa, zatim sa kineskim bankama (uglavnom za izgradnju saobraćajnica).

Takođe će predviđa i zajam od stranih investicionih korporacija, fondova i banaka za projekat za izgradnju urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona od 250 miliona evra.

Srbija će u narednoj godini odobriti projektne i programske zajmove do iznosa od skoro 13,3 milijardi evra, između ostalih sa Svetskom bankom (na fotografiji sedište te banke u Njujorku)
Srbija će u narednoj godini odobriti projektne i programske zajmove do iznosa od skoro 13,3 milijardi evra, između ostalih sa Svetskom bankom (na fotografiji sedište te banke u Njujorku)

Pred poslanicima do 10. decembra

Ministar finansija Siniša Mali poručio je da je budžet usmeren ka razvoju. „Mi želimo da gradimo autoputeve, mostove, da rehabilitujemo železnicu“, rekao je Mali 20. novembra na TV Pink.

Budžetom je predviđeno povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,9 odsto, minimalne zarade za 6,6 odsto, kao i povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu od pet odsto, ostalih zaposlenih u javnom sektoru za 3,5 odsto, a zatim će od 1. aprila 2021. godine i za njih ukupno povećanje biti pet odsto.

I u 2021. godini predviđene su mere fiskalne politike u cilju daljeg smanjenja poreskog opterećenja zarada.

Predlog budžeta za narednu godinu trebalo bi da se nađe pred poslanicima Skupštine Srbije u prvih deset dana decembra.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić najavio je 23. novembra, na TV Pink da će uskoro zakazati sednicu i da će ona biti rasprava biti u redovnom, a ne po hitnom postupku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG