Dostupni linkovi

Most na Savi 'važan' za odnose BiH i Srbije


Most preko rijeke Save koji spaja autoput Beograd - Sarajevo važan je za razvoj privrede i odnosa između dvije zemlje, saopštio je ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović koji je zajedno potpredsjednicom Vlade i ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović obišao ovo gradilište kod Sremske Rače na granici Srbije i BiH.

„Izgradnjom autoputa Sarajevo - Beograd BiH dobija mogućnost povezivanja sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd - Šid i saobraćajnicom preko Požege, dok za Srbiju ovo znači povezivanje sa evropskim Koridorom VC koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH”, rekao je Mitrović.

Ministrica Mihajlović istakla je kako je ovaj autoput jedan od najznačajnijih i najvrijednijih infrastrukturnih projekata u regionu, čija ukupna procijenjena vrijednost gradnje iznosi oko dvije milijarde evra, računajući teritoriju i Srbije i BiH.

„Ovaj projekat je važan za povezivanje Srbije i BiH, Srbije i Republike Srpske, ali je važan i za povezivanje dva naroda, Srba i Bošnjaka. Na obje dionice koje gradimo predvidjeli smo zajedničke granične prijelaze, jedan u Sremskoj Rači, drugi u Kotromanu, što će dodatno olakšati promet između Srbije i BiH”, navela je Mihajlović.

Obilasku gradilišta prisustvovali su i turski ambasador u Republici Srbiji Tanju Bilgiç, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović i predstavnik turske kompanije Tasyapi.

Sporazum o realizaciji autoputa potpisan je u decembru prošle godine, a sam početak izgradnje autoputa obilježen je u oktobru iste godine.

Označen početak izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00


XS
SM
MD
LG