Dostupni linkovi

Budžet Kosova oštećen zbog krijumčarenja robe


Granica između Srbije i Kosova
Granica između Srbije i Kosova
Autor: Luljeta Krasniqi

Budžet Kosova je od proglašenja nezavisnosti izgubio skoro pola milijarde eura zbog krijumačarenja robe, odnosno neplaćanja carinskog poreza. Trgovci koji uvoze na Kosovo često ne prijavljuju količinu robe, ili je lažno prijave.

Krijumčarenje robe, tako što se na carini lažno prijavljuje njena količina, predstavlja zabrinjavajuću problematiku u istraživanju Instituta za politička istraživanja i razvoj, KIPRED. Trgovci obično ne prijavljuju svu količinu ili vrstu robe, naročito ukoliko se radi o robi na koju se primenjuje akciza, kao što su cigarete i alkohol.

Predstavnici KIPRED-a kažu da se najveće zloupotrebe vrše falsifikovanim računima – predstavljajući tako niži račun nego što je to vrednost uvozne robe.

Shpend Kursari iz KIPRED-a navodi da je ovo istraživanje urađeno za vremenski period od pet godina, te da je lažno prijavljivane količine robe nanelo veliku štetu budžetu Kosova.

“Od proglašenja nezavisnosti, proizvodi u vrednosti od oko 286 miliona eura ušli su na Kosovo, a njihova vrednost nije prijavljena. Što znači, da za ovih pet godina, Kosovo nije uspelo da dobije na porez ili akcizu za tu sumu novca. Ukoliko tome dodamo oko 35 miliona eura godišnje – vrednost robe koja u zemlji uđe na severu u obliku ilegalne trgovine – ispada da nema carinskog poreza na oko pola milijarde eura”, kazao je Kursani.

U istraživanju KIPRED-a je navedeno da se ova vrsta krijumčarenja robe omogućava korupcijom, u kojoj su ukljuceni trgovci zajedno sa carinskim organima.

Portparol Carine Kosova, Adriatik Stavileci, navodi da ova institucija ima saznanja o takvom delovanju carinika, te da je jedan broj već suspendovan iz tog razloga.

“Imali smo službenike koji su suspendovani upravo zato što su uhvaćeni u različitim korupcijskim delima ili trgovinskim dogovorima”, kazao je Stavileci.

Tekstilna roba se krijumčari tako što se iskorišćava nedostatak standardizacije u načinu izvoza iz zemlje porekla i načinu uvoza na Kosovu, navodi istraživanje KIPRED-a.

Primera radi, često se desi da se u zemlji porekla tekstil izvozi tako što se obračunava po komadu, dok se isti na Kosovu uvozi po kilogramu. To znači da je vrednost te robe na Kosovu niža, te je stoga i carinski porez niži.

Kako bi se sprečila ta vrsta krijumčarenja robe, Carina Kosova je potpisala sporazum sa nekoliko država, kojim se izjednačava vrednost, saopštio je Stavileci.

“Ovaj problem je umanjen nakon međunarodnih sporazuma sa zemljama kao što su Turska, Makedonija, Albanija i dr. Carina Kosova zna šta Turska izvozi na Kosovo, znamo i vrednost, tako da je takva vrsta krijumčarenja umanjena”, kazao je on.

Što se tiče krijumčarenja robe kroz godine, podaci Carine Kosova govore da je 2008. bilo 2015 takvih slučajeva, 2010. godine 194 slučajeva; 281 slučaj tokom 2011. i 206 u 2012. godini.
XS
SM
MD
LG