Dostupni linkovi

Biden: Hrvatska treba voditi Balkan u EU


Joe Biden
Joe Biden
Irski pisac James Joyce napisao je da je "povijest noćna mora iz koje se pokušava probuditi". Prije dvadeset godina Hrvatska je živjela u toj mori, zatočena regionalnim mržnjama i opustošena ratom. U ponedjeljak je postala 28. članica Europske unije. Hrvatska se ne samo probudila iz svoje mučne istorije nego je i realizirala svoj san euroatlantske budućnosti, napisao je američki potpredsjednik Joe Biden u autorskom članku u Financial Timesu.

Hrvatski uspjeh bio je daleko od neizbježnog, nastavlja Biden. U stvari, to je poruka ohrabrenja hrvatskim građanima i njezinim čelnicima koji su prevladali iskušenja ultranacionalizma i mržnje. Oslobađanje od tereta prošlosti svakodnevna je borba. I, dan po dan, Hrvati su zadržali vjeru i svoju ambicioznu viziju te gradili demokratske institucije kojima su otvorili vrata NATO-a i sada EU.

To postignuće pripada hrvatskom narodu, naglašava Biden. Ali također govori o transformativnoj moći europskog projekta koji zemlje vodi prema vladavini prava, otvorenom tržištu, napretku i miru.

Hrvatska je u tome putu otišla dalje nego što mnogi misle, poručuje potpredsjednik SAD. Članica je NATO-a od 2009. i doprinosi sigurnosti širom svijeta, uključujući i Afganistan. Nekada su zemlje slale svoje misije u Hrvatsku, a sada Hrvatska pridonosi mirovnim misijama na Kosovu, Haitiju, u Zapadnoj Sahari.

Hrvatsko pristupanje EU također podiže uloge njezinim susjedima koji su suočeni s rizikom da zaostanu daleko iza. Vremenom, granice EU trebale bi ujediniti zemlje jugoistočne Europe umjesto da ih razdvajaju, kaže Biden. Nadamo se da će jednoga dana njeni građani imati koristi od transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva o kojem pregovaramo sa EU.

Međutim, hrvatski susjedi moraju prvo donijeti teške odluke koje će im utrti vlastite puteve prema Evropi.

U interesu je SAD-a, Hrvatske i ostatka Europe da u tome uspiju. Povijest nema veći spomenik ideji da zemlje ne moraju ponavljati sukobe iz prošlosti nego što je EU, i nema boljeg mehanizma od integracije da se osigura da ih ne ponavljaju. Svaka zemlja koja se obaveže pravilima i institucijana EU nas približava cilju cjelovite, slobodne i mirne Europe. Čak i u ekonomski teškim vremenima, ujedinjena Europa je bolja od prijetnji i nestabilnosti. Zato Hrvatska radi na tome da iste one ljude s kojima je ratovala prije manje od jedne generacije, dovede u europsko okruženje, piše Biden.

Posljednjih mjeseci susreo sam se sa nekoliko lidera Zapadnog Balkana. Uvjeren sam da, ukoliko naprave prave izbore, svi hrvatski susjedi mogu stići, gdje i Hrvatska.

Srbija i Kosovo dugo su bile zamrznute u dubokom i gorkom sukobu, sve donedavno. Premijeri Ivica Dačić i Hashim Thaci dijalogom su, suradnjom i bolnim kompromisom postigli povijesni sporazum o normalizaciji odnosa. Sljedeći koraci neće biti laki, ali čelnici tih dviju zemalja stvorili su svojim građanima jedinstvenu priliku za gradnju budućnosti definiranu poštovanjem međusobnih prava i zajedničkim napretkom u miroljubivom suživotu.

Crna Gora i Albanija pred sobom također imaju mnogo teška posla, ali napreduju prema europskom integriranju provodeći gospodarske i političke reforme, boreći se protiv korupcije i jačajući provedbu zakona. Crna Gora je također na putu da se pridruži Albaniji u NATO-u. Makedonija mora ostati na kursu reformi, treba se baviti međuetničkim tenzijama i sakupiti hrabrost da sa Grčkom pronađe uzajamno prihvatljivo rješenje oko imena.

Nažalost i dalje postoje neki koji se priklanjaju etničkim uvredama, ličnim rivalstvima i politici koja koči napredak. Prije četiri godine u Sarajevu sam u parlamentu poručio političarima i zvaničnicima da su Bosni i Hercegovini vrata ka Europi otvorena i da im SAD želi pomoći na tom putu. To zahtjeva dogovor za eliminiranje ustavnih odredbi koje diskriminiraju manjine i odluku da se vojna imovina registrira kao državna imovina. Ništa od toga se nije dogodila i građani Bosne zaslužuju bolje.

Makedonija mora ostati na putu reformi, riješiti svoje unutarnje etničke napetosti i zajedno s Grčkom postići sporazum oko imena, piše Biden dodajući kako je u BiH, nažalost, postignuto malo napretka i zaključivši kako tamošnji stanovnici zaslužuju bolje.

Nijedna zemlja ne može posve iza sebe ostaviti svoju povijest ili zaboraviti svoje tragedije. I ne trebaju, naglašava Biden. Ali zemlje mogu izabrati put u kojem će im budućnost biti na prvom mjestu i raditi na dobrobiti za buduće generacije. To je ono što je napravila Hrvatska. A rezultat je pretvaranje sna, koji je prije 20 godina izgledao nezamisliv, u stvarnost.

To je razlog za slavlje i podsjetnik na to što je sve moguće. Čestitamo Hrvatskoj i posvećujemo se ostvarenju većeg cilja - dovođenja cijelog Balkana u Europu, cjelovitu, slobodnu i mirnu, zaključio je američki potpredsjednik.
XS
SM
MD
LG